23948sdkhjf

Tre faggrupper risikerer bankerot, hvis uheldet er ude

Tre faggrupper betaler en alt for høj pris for en utilstrækkelig forsikringsdækning, lyder det fra Tekniq Arbejdsgiverne, der kalder på et serviceeftersyn

Elektrikere, blikkenslagere og vvs’ere risikerer at måtte gå fra hus og hjem, hvis de mister evnen til at arbejde.

Sådan lyder en af konklusionerne i en ny analyse, som BEDSTpension har udarbejdet for Tekniq Arbejdsgiverne.

Analysevirksomheden har undersøgt den pensionsordning, som elektrikere, blikkenslagere og vvs’ere har via deres overenskomst i PensionDanmark og Industriens Pension, og har konkluderet, at de tre faggrupper betaler for høj en pris for en mangelfuld dækning, særligt når det kommer til tab af erhvervsevne.

Det bør være et ‘wake up call’ til at få støvet pensionssystemet af, lyder opfordringen fra Tekniq Arbejdsgiverne.

- Medarbejderne i vores medlemsvirksomheder er eftertragtede faglærte med højt specialiserede kompetencer og høje lønninger, men de får ikke tilstrækkelig gavn af deres indbetalinger for forsikringsdækningerne i pensionsordningerne er ikke fulgt med udviklingen, udtaler adm direktør Troels Blicher Danielsen i en pressemeddelelse.

- Samtidig passer stive rammer og ufleksible valgmuligheder ikke med et arbejdsmarked, som er præget af personlige behov og forventninger. Forsikringerne i arbejdsmarkedspensionerne har med andre ord brug for et grundigt serviceeftersyn, lyder det videre.

Overpris for alt for lidt

I den nye analyse er der fokus på de tusindvis af elektrikere, blikkenslagere og vvs’ere, der er beskæftiget i det tekniske erhvervsliv.

Og analysen viser altså, at det står særligt slemt til ved tab af erhvervsevne og især tiden frem mod førtidspensionering, hvor den enkelte medarbejder risikerer at mangle over 100.000 kroner årligt efter skat sammenlignet med en almindelig firmapensionsordning.

- Vi har set på, hvordan ansatte på Tekniq Arbejdsgivernes område er dækket, hvis de mister evnen til at arbejde – den såkaldte tab af erhvervsevne-forsikring, som er en del af deres overenskomstbestemte arbejdsmarkedspension. Og konklusionerne er ikke rar læsning, siger Gert A. Nielsen, partner i BEDSTpension.

Han peger på, at den standarddækning, de ansatte har i deres pensionsordning, er alt for lav, ligesom tilkendelseskriterierne er meget strikse, og de individuelle valgmuligheder er stærkt begrænsede.

- Til gengæld er prisen for forsikringen høj sammenlignet med, hvad man må kunne forvente at få hos for eksempel kommercielle pensionsudbydere. Alt i alt betaler de ganske enkelt for meget for alt for lidt, hvilket samtidig betyder, at der bliver mindre til opsparing til pension, siger Gert A. Nielsen.

Analysens hovedpointer

Analysen peger på flere årsager til, at den nuværende forsikringsordning er utilstrækkelig:

  • Elektrikere, blikkenslagere og vvs’ere har en betydeligt højere løn end de fleste andre faggrupper, de er sammen med i deres arbejdsmarkedspension. Det betyder, at de standarddækninger, som er fastsat ud fra en gennemsnitsbetragtning, er for lave. Især er dækningen i forløbet fra sygemelding til endelig tilkendelse af en offentlig ydelse for lav.
  • Valgmulighederne i arbejdsmarkedspensionerne – for eksempel muligheden for at tilpasse forsikringsdækningen til individuelle behov – er begrænsede. Samtidig vælger de færreste at bruge valgmulighederne, hvilket kan skyldes manglende kendskab til disse, eller fordi de mangler personlig rådgivning.
  • Kriterierne for at få tilkendt tab af erhvervsevne-forsikring i de nuværende ordninger er enten bundet op på tilkendelse af offentlig førtidspension eller pensionskassens vurdering af varigt tab af erhvervsevne indenfor alle fag, uden mulighed for omskoling. Samtidig er området kompliceret af offentlige ydelser og modregningsregler, som det er vanskeligt at tage tilstrækkeligt højde for med et standardprodukt baseret på en gennemsnitsbetragtning på tværs af ret forskellige faggrupper.
  • Elektrikere, blikkenslagere og vvs’ere indgår i pensionsordninger med faggrupper, der har større risiko for tab af erhvervsevne end dem selv. Da prisen for forsikringen er fastsat kollektivt, kommer de alt andet lige derfor til at betale en højere pris, end de burde ud fra deres egen gruppes risiko.

BEDSTpension

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.83