23948sdkhjf

Trods tilbagegang over hele linjen hos vinduesgigant: - Vi kigger ind i at udvide forretningen

Ifølge direktør Mads Storgaard Mehlsen er der store investeringer i gang hos Inwido Denmark 

I denne uge landede en strøm af regnskaber fra den danske vinduesbranche, da Inwidos danske datterselskaber offentliggjorde deres resultater fra 2023. 

Det drejer sig om Frovin (kbh), Bøjsø (Vorbasse), Outline (Farsø), KPK og Outrup (to sidstnævnte begge Mors), som har haft et blandet 2023, der ender med en markant samlet tilbagegang for Inwidos danske aktiviteter. 

Eneste fremgang på bundlinjen finder vi hos Frovin, der kan glæde sig over en stigning på 25 procent for året. 

Hos både KPK og Outline er 2022's overskud dog skrumpet markant, mens også Outrup går marginalt tilbage. Hos Bøjsø udvides sidste års minimale underskud markant, så der nu står 3,4 millioner med rødt på bunden. 

Samlet går de fem virksomheder 13,6 procent tilbage sammenlignet med det fælles resultat i 2022, hvor det ellers gik rigtig godt for Inwido, der førte an i det danske marked. 

Opkøb og investeringer på vej

Ifølge den danske direktør Mads Storgaard Mehlsen er året trods nedgangen endt på et tilfredsstillende niveau for Inwido Denmark. 

- Vi har selvfølgelig været ramt af markedsnedgang, inflation og stigende priser ligesom alle andre, men i et nedadgående marked er vi ganske tilfredse med vores egen performance, som vi havde frygtet ville se værre ud, siger direktøren til Wood Supply. 

Selvom bundlinjen altså skrumpede over hele linjen, hev det danske moderselskab Inwido Denmark tilmed flere penge ud af døtrene i 2023, hvor 291 millioner kroner røg i fælleskassen mod 250 i 2022. 

Det skyldes ifølge Mads Storgaard Mehlsen, at Inwido kontinuerligt har øje på nye investeringer og potentielle udvidelser af forretningen.

- Pengene skal bruges, hvor de skaber mest nytte, og vi investerer løbende i vores maskiner og produktionsapparat, forklarer han til Wood Supply. 

Han forklarer også, at når pengene trækkes ud i Inwido Denmark, så føres de samtidig hen til den svenske moderkoncern, for der at kunne anvendes målrettet på investeringer bredt i koncernen. 

- Vi kigger ind i at udvide forretningen, der hvor det giver mening at udvide den. Der er ikke tale om, at det danske marked, som generelt har klaret sig bedre igennem byggeriets krise end resten af Skandinavien, kompenserer, men at vi bidrager til organisk vækst, som også kommer det danske ben til gode, når pengene geninvesteres her. 

Ifølge direktøren har Inwido overordnede planer om både at fordoble forretningen frem mod 2030 ved at gå ind på nye markeder og samtidig konsolidere sig i de nuværende, hvis "de rigtige muligheder" opstår. 

- Det kan sagtens være igennem opkøb, men det er bestemt også store maskininvesteringer, som vi allerede er ved at rulle igennem i år, siger han med henvisning til blandt andet Outline, hvor man i starten af 2024 rullede et tocifret investeringsprogram i gang. 

Danmark er størst

Det er den svenske vinduesgigant Inwido, der står bag de fem selskaber. Selskabet er markant til stede på det danske marked, hvor man i 2022 stod for hele 25 procent af den danske vinduesbranches samlede omsætning på 7,4 milliarder kroner. 

I tredje kvartal af 2023 overhalede det børsnoterede selskabs danske aktiviteter sågar de svenske. Og det blev også det samlede billede i 2023, hvor Inwido omsatte for 2,5 milliarder svenske kroner på tværs af de fem danske datterselskaber, mens de svenske aktiviteter tegnede for 2,3 milliarder svenske kroner.

Dermed udgør den danske virksomhed nu 40 procent af Inwidos samlede globale omsætning, som rundede 6,3 milliarder svenske kroner i 2023.

Det viser den samlede årsrapport for selskabet, hvor fungerende CEO, Thomas Levin, peger på 2023 som et ekstraordinært år, der blandt andet har betydet et farvel til mange "værdsatte kollegaer" for at reducere omkostninger.

Det gælder også hos både KPK og Outrup i Danmark, hvor man i 2023 var henholdsvis 25 og 24 færre medarbejdere end 2022. 

Ifølge Mads Storgaard Mehlsen har man dog ikke som sådan haft den store sparekniv fremme. 

– Midt på året begyndte vi at se på ikke aktive tilpasninger, hvor vi havde en naturlig afgang på stillinger, vi ikke genbesatte, men markedet er slet ikke faldet i en grad, der har krævet afskedigelsesrunder, sagde Inwido Denmark-direktøren i september.

På koncernniveau har 2023 budt på store omsætningstab for Inwido, der har oplevet tilbagegang i Skandinavien, mens det østeuropæiske forbrugermarked har sikret vækst. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078