23948sdkhjf

Nu bliver det nemmere at navigere i komplekse byggeregler

En ny chatbot med navnet ByggeGPT vil gøre det lettere finde information i bygningsreglementet

Contech Lab tester hen over sommeren en ny chatbot, der skal gøre det lettere at finde rundt i bygningsreglementet.  

Under navnet ByggeGPT vil teknologien tage hul på en mangeårig udfordring hos mange aktører i byggebranchen, når de skal navigere i det komplekse regelsæt, der ofte er en tidsrøver i byggeprojekter.

ByggeGPT er udviklet af Contech Lab, der hører under Molio, og bliver i løbet af sommeren testet af en række virksomheder i byggebranchen, inden Molio overtager teknologien til videreudvikling og implementering, forklarer Bjarke Fjeldsted, udviklingschef i Molio i en pressemeddelelse.

- Målet er at give byggebranchen et værktøj, der kan besvare spørgsmål om bygningsreglementet og dets vejledninger på en enkel og letforståelig måde. Selv som erfaren aktør i byggebranchen kan det være svært at finde rundt i bygningsreglementet og de tilhørende vejledninger. Det håber vi bliver nemmere med ByggeGPT, siger Bjarke Fjeldsted.

Chatbotten er udviklet med ChatGPT Open AI-teknologi og trænes med data fra den gældende lovgivning. 

Den bliver udviklet løbende baseret på feedback fra brugerne og bliver herefter integreret i Molio Byggedata - en digital platform, der i forvejen rummer nødvendige regler og byggeteknisk viden til at sikre kvalitetsprocesser i byggeriet. 

Fylder meget

ByggeGPT er, ligesom andre chatbots, kun et værktøj til at finde og forstå specifik information og kan dermed ikke erstatte en professionel rådgiver eller myndighedsgodkendelse.

ConTech Lab og Molio ser et stort potentiale for digitale løsninger som ByggeGPT, der kan gøre det komplekse simpelt.

Blandt andet arbejder man netop nu med en teknologi, der kan forudsige udviklingen i materialepriser. Også dette værktøj er på kunstig intelligens og kan med stor nøjagtighed fortælle, hvornår det en god ide at købe materialer.

ByggeGPT

Molio/ConTech Lab forventet, at ByggeGPT ikke kun vil spare tid og ressourcer for byggebranchen, men også vil fungere som en nutidig ressource, der ændrer måden, vi navigerer og finder byggeregler, teknisk viden og alment teknisk fælleseje på.

  • Hjælper med at finde og forstå dokumenter og vejledninger inden for byggeriet.
  • Svarer på spørgsmål om bygningsreglementets krav og retningslinjer.
  • Forklarer, hvordan man anvender bygningsreglementet i praksis.
  • Kan ikke erstatte professionel rådgivning eller myndighedsgodkendelse.

ConTech Lab

Værktøjet bygger på knap 10 års data fra byggeriets videncenter Molio samt en række andre grundlæggende parametre, der samlet forbedrer muligheden for at fremskrive priser på alt fra skruer, gipsplader og vinduer.

Lovgivning fylder meget i byggebranchen, så det er vigtigt at arbejde smart og digitalt med at gøre det så simpelt og administrativt let at opfylde diverse krav, påpeger Ole Berard, digitaliseringschef i ConTech Lab.

- Det er samtidig vigtigt, at løsningerne kan tale sammen med de løsninger, der allerede findes derude. Vi håber på, at vi på sigt kan integrere ByggeGPT med data fra andre vidensinstitutioner og platforme såsom den digitale platform, som BUILD har udviklet for SBI-anvisninger, siger Ole Berard.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172