23948sdkhjf

Asbestaffald lå frit fremme ved skole

Asbestholdigt affald lå uden forsegling ved skole i Køge, blot få meter fra cykelparkering og skolegård

Affald med det livsfarlige materiale asbest har ligget frit fremme på en parkeringsplads ved Hastrupskolen i Køge ved siden af skolens cykelparkering og skolegård.

Det viser en tilsynsrapport fra Arbejdstilsynet, som var på besøg på skolen den 4. juni 2024, som Fagbladet 3F har fået aktindsigt i.

Her blev skolens asbestholdige eternittag skiftet – men de gamle tagplader lå ifølge Arbejdstilsynet "frit tilgængeligt for offentligheden” på skolens parkeringsplads, ligesom der ikke var mærkat om, at affaldet indeholdt asbest.

Arbejdstilsynet gav virksomheden Cosmus Byg to strakspåbud og tog også billeder af affaldet, der lå blot få meter fra skolens cykelparkering og skolegård.

- Udsat for hærværk

Skoleleder på Hastrupskolen Thomas Kielgast er ”rystet” over sagen.

– Det er fuldstændig vanvittigt, at man har en så lemfældig omgang med asbest og endda ved en skole. Vi ved jo, hvor farligt asbest er, siger Thomas Kielgast til Fagbladet 3F. Han oplyser, at det er kommunen og ikke skolen, der har ansvaret for renoveringen.

– Det er vildt kritisabelt, at man bare efterlader det et sted, hvor børnene kan komme så tæt på det, siger Thomas Kielgast.

Asbestaffald kan frigive usynligt støv, der blandt andet kan forårsage lungekræft, og skal derfor opbevares i lukket, egnet emballage.

I et skriftligt svar til Fagbladet 3F lyder det fra ejeren af Cosmus Byg, Lars Cosmus, at han “ikke kan huske, hvor længe pladerne har ligget der”, men at man straks efter tilsynsbesøget fik dækket den brudte forsegling og kørt pladerne væk dagen efter. Her satte han også korrekt skiltning op.

Han skriver, at det er ”nogle fremmede”, der har brudt forseglingen.

– Pladerne blev håndteret efter gældende regler, men forseglingen blev udsat for hærværk, skriver han og vurderer, at det “højst sandsynligt er en gør-det-selv-mand, der ikke kunne komme af med sit affald”.

Ændrer procedure

Efter Arbejdstilsynets besøg blev arbejdsgangen ifølge Lars Cosmus ændret, så tagplader ikke længere blev opbevaret på parkeringspladsen, men bag hegn, forseglet med plastik. Han skriver også, at han fremadrettet vil opbevare asbestaffald i en container.

Det er Ejendomsafdelingen under Teknik- og Miljøforvaltningen i Køge Kommune, der har ansvar for at renovere kommunens skoler og hyre leverandører ind.

Chef for afdelingen Niels Minor Borre kalder det ”superærgerligt og beklageligt”, at der har ligget asbestaffald uden forsegling ved skolen.

– Vores projektleder bekræfter, at forseglingen var brudt, og at der var lagt nogle tagplader på, som ikke stammer fra renoveringen på skolen, siger han og tilføjer:

– Men det må stadig ikke kunne ske, og det skal vi gøre bedre. Vi skulle slet ikke have opbevaret affaldet på en parkeringsplads, så andre kunne komme i nærheden.

Derfor ændrer kommunen ifølge Niels Minor Borre procedure, så man altid opbevarer asbestaffald i en aflåst container, ligesom man ”for en sikkerheds skyld” vil tage asbestprøver ude ved skolen. Kommunen oplyser desuden, at sagen ikke får konsekvenser for det fremtidige samarbejde med Cosmus Byg.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.453