23948sdkhjf

De vinder kampen om struktør-lærlingene

Entreprenørvirksomheden A. Enggaard har succes med at tiltrække struktørlærlinge - og det er der en grund til 

Kampen om de unge i bygge- og anlægsbranchen fortsætter med uformindsket styrke. Det tvinger virksomhederne til at være skarpe og intensivere arbejdet med at tiltrække kvalificerede lærlinge. Og sådan en indsats kan godt gå hen og blive afgørende for virksomhedens muligheder for at vinde kampen om de unge.

Det oplever man hos Entreprenør- og byudviklingsvirksomheden A. Enggaard, som har succes med at tiltrække struktørlærlinge.

Struktører har længe været en mangelvare i den danske bygge- og anlægsbranche, og forventningen er, at behovet kun vil vokse. Dog er der lys forude.

- Vi har stigende optag, og flere virksomheder tager et større ansvar. En af de virksomheder er A. Enggaard, der gennem en længere årrække er blevet belønnet for sin lærlingeindsats, siger Erik Nielsen, der virksomhedskonsulent i AMU Nordjylland, og som er medansvarlig for struktøruddannelsen i Nordjylland.

- Vi har jo blandt andet nogle markante infrastrukturprojekter som Femern-forbindelsen og den tredje Limfjordforbindelse, og derudover står alle kommuner overfor store investeringer i at separere regn- og spildevand, så kloaknettet kan håndtere de stigende regnmængder. Alle sådanne projekter og mange flere kræver struktører, siger Erik Nielsen.

Hænger ikke på træerne

DI-Dansk Industri anslog sidste år, at der var 1.100 struktører under uddannelse, men vurderede samtidig, at behovet er langt større. Blandt andet derfor iværksatte Dansk Industri og 3F sidste år en fælles oplysningskampagne om emnet.

Entreprenør- og byudviklingsvirksomheden A. Enggaard har længe haft stor succes med at tiltrække struktørlærlinge. Faktisk har virksomheden de seneste fem år fået en bonus fra staten, fordi de har flere lærlinge, end de egentlig er beregnet til.

Om struktøruddannelsen

  • Struktøruddannelsen består af to hovedgrene: anlægsstruktører og bygningsstruktører. Anlægsstruktører fokuserer primært på opgaver som fjernvarmeinstallationer, kloaksystemer og regnvandshåndtering.
  • Bygningsstruktører arbejder derimod med konstruktion af broer, metroprojekter og anden infrastruktur.
  • Anlægsstruktører spiller en afgørende rolle i forhold til at tackle de mere ekstreme vejrforhold, vi kan forvente i fremtiden. Samtidig vil bygningsstruktører være centrale aktører i store infrastrukturprojekter.

Kilde: AMU Nordjylland og A. Enggaard

- Det er vi rigtig stolte af, og samtidig er det helt afgørende for os. Det er både vigtigt, fordi det dels er meget svært at rekruttere uddannede struktører, og dels fordi vi får mulighed for selv at forme vores fremtidige arbejdskraft ved at lære dem op i vores kultur. Vi har aktuelt 22 struktørlærlinge, og det er vel omkring tre gange så mange, som vi er målsat til. Det har krævet en stor indsats, fordi struktørlærlinge bestemt ikke har hængt på træerne, siger projektleder i A. Enggaard Leif Birkbak i en pressemeddelelse.

Ifølge Leif Birkbak er der dog sket en positiv udvikling de seneste par år.

- Det er blevet lettere for os at tiltrække det antal, vi ønsker. Vi mærker en stigende interesse – særligt, når vi er på diverse uddannelsesmesser, hvor vi har mange gode snakke med de unge om faget. Tidligere, når vi har været på uddannelsesmesser, har vi ofte måttet vende skuffede hjem, fordi der simpelthen ikke var nogen med interesse i struktørlærepladser overhovedet, forklarer Leif Birkbak.

Har gjort uddannelsen mere kendt

Den positive udvikling glæder Erik Nielsen fra AMU Nordjylland, hvor man også mærker den på egen krop i form af et stabilt stigende optag på struktøruddannelsen.

- Der er flere årsager til udviklingen. For det første har vi arbejdet for at gøre uddannelsen mere kendt og attraktiv, og det arbejder vi fortsat på. For det andet betyder udviklingen i byggebranchen, hvor særlig boligbyggeriet de senere år har sagtnet farten til et mere normalt niveau, at der ikke er samme behov for f.eks. murer og tømrer som under højkonjunkturen. Derfor mærker vi i disse år en stigende interesse fra unge, der måske oprindeligt gik med et ønske om at vælge et af de to fag, siger han og fortsætter:

- For det tredje er flere virksomhed blevet rigtig gode til at tage ansvar for udviklingen. Det betyder blandt andet, at flere virksomheder ligesom A. Enggaard er begyndt at tage lærlinge direkte fra grundforløbet, og det gør det bare mere attraktivt for den unge at vælge faget.

Erik Nielsen fastslår dog, at der trods fremgangen fortsat skal gøres et stort stykke arbejde de kommende år.

Lærling: Dejligt at komme i gang med det samme

En af dem, der vil anbefale uddannelsen, er 19-årige Kasper Stjerne Linaa, som er anlægsstruktørlærling hos A. Enggaard med dagligdag på et landets største kystnære byudviklingsprojekter, nemlig Stigsborg Brygge. Her har han netop sammen med sin kollegaer klargjort rammerne – herunder veje, bede, kantsten og meget mere – om en ny lejeboligbebyggelse, der snart kan tages i brug.

- Det var vigtigt for mig, at jeg kunne komme ud og bruge mine hænder. Jeg har for meget energi til at sidde ned, så da min far pludselig viste mig en annonce for struktøruddannelsen, synes jeg med det samme, at det lød spændende. Jeg kendte ikke til uddannelsen på forhånd, men begyndte at læse mere om den, og så faldt jeg over et opslag, hvor A. Enggaard søgte en lærling, og pludselig var jeg i gang stort set fra den ene dag til anden, siger Kasper Stjerne Linaa.

Kasper Stjerne Linaa startede op hos A. Enggaard i efteråret 2021 og begyndte på selve uddannelsen hos AMU Nordjylland i januar 2022.

- Det var dejligt at få lov at komme i gang med det samme. Det er dejligt arbejde med varierende opgaver, og vi får mulighed for at blive udfordret og udvikle os. Samtidig har vi et rigtig godt socialt sammenhold på flere niveauer. Det gælder både hos AMU Nordjylland og hos A. Enggaard. I firmaet har vi f.eks. for nyligt været i Odense med hotelophold og spisning sammen med alle virksomhedens struktørlærlinge, ligesom vi også tager på sjakture med vores kollegaer i byggesjakket. Derudover har vi også mulighed for at deltage i virksomhedens andre sociale arrangementer, så vi føler os rigtig som en del af virksomheden, siger Kasper Stjerne Linaa.

Til efteråret 2025 er Kasper Stjerne Linaa færdig med den 4,5 år lange struktøruddannelsen, men det er ikke sikkert, at hans uddannelse stopper her. På sigt overvejer han nemlig at læse videre til kloakmester.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.799