Nu strammes skruen yderligere for nedrivning af asbestplader udover certificeringsordning
Virksomhederne arbejder på højtryk hos tusindvis at danskere, der ønsker at få udskiftet asbestholdige tagplader, før de kommende krav om autorisation træder i kraft ved årsskiftet.
Hen over sommerferien har Arbejdstilsynet så ændret kravene ved nedrivning af asbestholdig bølgeeternit, lyder det nu fra Dansk Håndværk.
- Ændringen betyder, at arbejdet ikke længere kan udføres som arbejde med lavt støv-niveau, medmindre virksomheden ligefrem med konkrete målinger kan dokumentere, at det ikke er nødvendigt, udtaler Dansk Håndværks chefjurist Susanne Oldenburg i en pressemeddelelse.
- Det betyder at arbejdet nu som altovervejende hovedregel skal anmeldes til arbejdstilsynet ligesom arbejdsgiver skal sikre, at en række krav om brug af værnemidler, baderum og registrering i den krævede protokol over arbejdet bliver opfyldt, uddyber hun.
Luftmålinger bag ændring
Regelændringen sker ifølge Arbejdstilsynet som en konsekvens af resultaterne fra et projekt om luftmålinger af asbeststøv, som blev gennemført for at få mere viden om overholdelsen af grænseværdien for asbest.
Som arbejdsgiver skal man nu gå ud fra, at det ved nedrivning af asbestholdige bølgetage er nødvendigt at bruge åndedrætsværn under arbejdet for at overholde grænseværdien for asbest, og at arbejdet er omfattet af lovgivningens krav om anmeldelse til Arbejdstilsynet og adgang til to omklædningsrum adskilt af et baderum.
Asbestprotokoller
Fra 1. juli er der trådt nye regler i kraft om, at ansatte skal have udleveret de oplysninger, der for egen person er registreret om dem i en asbestprotokol.
Du skal derfor som arbejdsgiver fortsat registrere oplysninger om enhver ansat, der udfører asbestarbejde i en asbestprotokol. Ligesom du skal også i en asbestprotokol skal registrere oplysninger om enhver ansat, der ikke har udført asbestarbejde, men som formodes at være blevet udsat for asbeststøv ved udførelse af andet arbejde.
Oplysningerne skal udleveres til den ansatte. Det kan du gøre ved at sende oplysningerne digitalt til e-boks, via mit.dk eller på mail. Du kan også udlevere en fysisk kopi af asbestprotokollen direkte til den ansatte. Oplysningerne skal udleveres til den ansatte senest ved ansættelsesforholdets ophør.
Reglerne fremgår af den nye bekendtgørelse om asbest i arbejdsmiljøet. Det er et resultat af en politisk aftale fra maj 2022 om initiativer på asbestområdet.
Kilde: Arbejdstilsynet
- Ændringen betyder også at arbejdet nu er omfattet af lovgivningens krav om, at det skal anmeldes til arbejdstilsynet og at arbejdsgiveren skal registrere de ansatte i den krævede protokol, når de arbejder med nedrivning eller nedtagning af asbestholdige bølgeeternittage, siger Susanne Oldenburg.
Den nylige ændring i reglerne har ikke betydning for den kommende ændring i arbejdsmiljøloven fra 1. januar 2025 som indebærer, at virksomheder, der skal varetage indvendigt, såvel som udvendigt nedrivningsarbejde – herunder nedrivningen af asbesttage - skal have en særlig asbestautorisation.