23948sdkhjf

ESG er det ”nye sort” i byggeriet

Byggeriets Samfundsansvar skal samle et ESG-råd, der skal synliggøre barrierer og potentialer i ESG-arbejdet i bygge og anlægsbranchen

De fleste kender nok udtrykket ”det nye sort”, som bruges om noget der er moderne eller er oppe i tiden. I byggeriet er det nye lige nu ESG, som er en måde at strukturere arbejdet med bæredygtighed på. ESG står for Environment, Social og Governance, og dækker over hhv. miljø og klima, sociale forhold samt virksomhedsadfærd.

Og så bliver det måske ”sort” på en anden måde, altså sort snak – med betydningen uforståelig eller indholdsløs snak.

Sikkert og vist er det imidlertid, at ESG fylder mere og mere i alle sektorer, og der er blevet udviklet værktøjer og systemer, men ikke mange har kigget på de menneskelige processer, der ligger bag denne nye virkelighed i bygge- og anlægsbranchen. Men nu har Byggeriets Samfundsansvar fået midler til et nyt initiativ, der på forskellige måder netop skal undersøge dette.

Byggeriets Samfundsansvar skal således i et nyt initiativ samle et ESG-råd, der skal synliggøre barrierer og potentialer i ESG-arbejdet i bygge og anlægsbranchen. Der skal bl.a. kortlægges, hvilke temaer, der fylder i branchen, hvad det kræver i store og mindre virksomheder samt hvordan det påvirker samarbejdet på tværs af værdikæden. Resultaterne lanceres i forbindelse med markeringen af foreningens 10-års jubilæum i efteråret 2024.

Mange er i fuld gang

Status er, at bygge- og anlægsbranchen er lige nu i fuld gang med at implementere nye bæredygtighedskrav fra EU. De store aktører skal rapportere på deres sociale og grønne bæredygtighed, hvilket kræver nye kompetencer og samarbejder på tværs – både internt og eksternt. Der er behov for erfaringsudveksling blandt aktører omfattet af de nye lovkrav i forhold til, hvordan de organiserer sig, samarbejder med deres underleverandører, samt en modenhedsanalyse af hele værdikæden.

Det nye initiativ skal derfor synliggøre barrierer og potentialer i ESG-arbejdet i bygge og anlægsbranchen ved at samle et ESG-råd af stærke kræfter fra branchen. De skal sparre og videndele om deres ESG-arbejde med det formål at afdække risici, potentialer og samarbejdsmuligheder. Og dermed bidrage til at flytte branchen i en mere bæredygtig retning. Gruppen vil også bestå af repræsentanter fra mindre aktører i branchen, da et stærkt samarbejde på tværs af værdikæden er afgørende.

- Mange store virksomheder er allerede i fuld gang, men der er behov for et fælles overblik over nuværende erfaringer, udfordringer og potentialer med ESG-arbejdet. Det er samtidig afgørende at have dialog om, hvordan vi får de mindre leverandører med, så de ikke kun er dataleverandører, men bidrager til at udvikle nye bæredygtige løsninger i branchen, lyder det fra Christina Schultz, direktør i Byggeriets Samfundsansvar.

Fakta om ESG-initiativet

Projektet er finansieret af Realdania og skal undersøge modenhed, barrierer og potentialer via en ESG-kortlægning hos store og mindre virksomheder i bygge- og anlægsbranchen. Projektet skal bl.a. gennemføre en kvalitativ undersøgelse af 20 store virksomheder omfattet af CSRD og andre ESG-lovkrav, samt en survey af 40 mindre leverandører i branchen.

Da branchen står overfor en kulturændring, hvis ESG-kravene skal omsættes til reel værdi, spiller de menneskelige oplevelser og adfærd en vigtig rolle. Ofte er der fokus på værktøjer og systemer, men for at de kan fungere, skal vi som mennesker også følge med.

For at give krop til udfordringer og indsigter i denne bæredygtige transformation, vil et udvalg af individuelle ESG-aktører samtidig blive inviteret ind til et workshop-forløb. Her vil de blive trænet af Hakon Elliott Mogensen fra virksomheden Forvandlende Fortællinger til at stå på en scene og på professionel vis dele deres personlige fortælling, så den vil skabe forståelse og forandring i byggebranchen. Et greb, som foreningen har brugt flere gange før, med stor succes.

Kilde: Byggeriets Samfundsansvar

- En række aktører arbejder med at skabe systemer til at levere på ESG-data, men vi vil gerne sætte spot på de potentialer, den kultur og de menneskelige kompetencer, der skal til for at skabe en grundlæggende bæredygtig omstilling af byggebranchen. Det gør vi bl.a. gennem en ESG-kortlægning og modenhedsanalyse sammen med både store og mindre aktører i branchen. Projektet vil samtidig skabe bevidsthed om kultur, processer og de menneskelige aspekter i ESG-arbejdet. Ved vores jubilæumsfejring til november sætter vi derfor spot på personlige fortællinger fra mennesker i branchen, som netop arbejder med at løse disse udfordringer, forklarer Christina Schultz.

Det er den filantropiske forening Realdania, der har støttet med midler til projektet. Om bevillingen siger Lennie Clausen, programchef i Realdania:

- Vi har brug for at få styrket dialogen og videndelingen mellem aktørerne i byggebranchen på dette nye område. Byggeriets Samfundsansvar har en særlig position i forhold til at samle branchen på tværs og til at arbejde med kulturændringer. Og på den måde hjælpe og bidrage til, at branchen omstiller sig til den nye virkelighed.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062