23948sdkhjf

Her finder du glemt viden om dansk byggeskik - og inspiration til at bygge bedre

På dansk byggeskik.dk er viden om boligbyggeriet fra 1850 og frem til år 2000 digitaliseret og gjort frit tilgængeligt

Det sker af og til at gamle erfaringer og viden går tabt og er svære at genfinde. Sådan er det også med dansk byggeskik. Her forsvinder der med tiden en lang række guldkorn og selvom man ikke direkte kan bruge tidligere tiders byggeskik og normer i moderne byggeri, så står alle nye byggemetoder og -viden så at sige på ryggen af dansk byggeskik gennem årene.

Gammel viden om dansk byggeskik kan derfor give byggebranchen inspiration til at bygge bedre og dermed mindske klimapåvirkningen ved renovering og nybyggeri. Og på danskbyggeskik.dk er viden om boligbyggeriet fra 1850 og frem til år 2000 nu digitaliseret og gjort frit tilgængeligt.

Det sker efter, at Byggeskadefonden har overtaget drift og videreudviklingen af danskbyggeskik.dk, der indeholder en uvurderlig samling af viden om dansk byggeskik og er etableret for at give den nuværende og fremtidige byggebranche indsigt i, hvordan danske boligbyggerier af ældre dato er konstrueret.

Viden om materialer og konstruktioner

I samlingen på danskbyggeskik.dk kan man blandt andet finde værker om materialeprøvningens udvikling. Her kan man øge sin forståelse af, hvordan byggematerialer fra forrige århundrede blev udviklet og anvendt. 

Hjemmesiden indeholder ud over værkerne også en historisk gennemgang af, hvordan bygninger blev konstrueret i forskellige perioder, i takt med at lovgivning og teknik udviklede sig. Det giver en god forståelse af det grundlag, dansk byggeskik står på i dag.

Kilde: Danskbygeskik.dk

På danskbyggeskik.dk kan man finde historiske værker om, hvordan man har bygget. Samlingen af værker er opbygget, så man kan søge blandt de i alt 100.000 sider. Da materialet på danskbyggeskik.dk er historisk, kan det kun bruges som inspiration og til at øge forståelsen af dansk byggeskik. Materialet på danskbyggeskik.dk kan ikke anvendes til at projektere efter, forklarer Byggeskadefonden i en pressemeddelelse.

Vigtig for kvaliteten

Den historiske viden om at bygge kommer særlig til sin ret nu, hvor byggebranchen har fokus på at mindske byggeriets klimapåvirkning, når der skal renoveres og bygges nyt.

- På danskbyggeskik.dk er værdifuld viden om byggeskik opsamlet og gjort frit tilgængeligt for byggebranchen. Når vi skal bygge og renovere mere klimavenligt, er færre byggeskader et vigtigt parameter. I historisk materiale kan der være mange guldkorn om metoder og materialer at hente. Guldkorn, som gør, at vi ikke begår de samme fejl som tidligere – eller guldkorn, som kan give inspiration til lignende måder at bygge eller bruge materialer på, siger Peder Fynholm, der er teknisk chef i Byggeskadefonden.

Byggeskadefonden har påtaget sig at drive og videreudvikle danskbyggeskik.dk. Opgaven skal ses i lyset af behovet for endnu bedre renoveringer og nybyggerier, lyder det fra fonden.

Det var oprindeligt Grundejernes Investeringsfond og Realdania, der indgik et partnerskab om at etablere dankbyggeskik.dk som led i udviklingsinitiativet Renovering 2010, og det samme partnerskab har givet økonomisk støtte til den videre udvikling af hjemmesiden efter Byggeskadefondens overtagelse.

Videreudviklingen vil blandt andet omfatte forbedringer af brugervenligheden og udvidelse af materialet. Arbejdet kommer til at forløbe frem til udgangen af 2026.

Har du materiale, der er egnet til offentliggørelse, er du meget velkommen til at henvende dig til Byggeskadefonden.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078