Nye tider for VVS-installatører: Uddannelsen har fået tiltrængt opdatering
Da Jørgen Prosper Sørensen hørte, at en opdatering af vvs-installatør-uddannelsen var på tale hos landets erhvervsakademier, hilste han det mere end velkommen.
- Det er mange år siden, den sidst blev moderniseret, og vi ville derfor gerne opdatere uddannelsen, så den passer til en virkelighed med meget større fokus på grøn omstilling og nye energiformer, siger chefen for uddannelse og arbejdsmarked hos Tekniq Arbejdsgiverne.
Sammen med erhvervsakademierne og Sikkerhedsstyrelsen kastede Tekniq sig derfor ind i arbejdet, og da et nyt hold studerende 1. august blev budt velkommen, blev de det til en opdateret uddannelse, der ifølge organisationen passer langt bedre ind i virkeligheden anno 2024.
- Jeg synes, at vi blandt andet på gasområdet har fået en mere opdateret uddannelse, hvor vi også har lavet et nyt fag i form af fremtidens energiformer og energirigtig projektering. Selvom gas er under udfasning, så vil vi have gas mange år endnu, så det er stadig vigtigt, og der er også kommet nye gasformer som PtX, biogas og brint, så vi skal have fag, der introducerer de studerende til de områder, siger Jørgen Prosper Sørensen.
Ligeledes glæder han sig over, at autorisationsprøven på uddannelsen er udvidet fra gasteknik til nu også at omfatte sanitetsteknik samt kvalitet, sikkerhed og miljø, ligesom prøven er blevet en fast del af uddannelsen.
- Det er godt, at vores virksomheder ved, at når de ansætter en vvs-installatør, så har han gennemført autorisationsprøven og er altså fagligt ansvarlig. På den måde bliver det en mere “ren” uddannelse, og det er vi meget tilfredse med, lyder det.
Mere på vej
Arbejdet med at opdatere uddannelsen har ifølge Jørgen Prosper Sørensen strakt sig over et par år, men hos Tekniq Arbejdsgiverne har man ikke mistet pusten på området.
- Vi vil gerne løbende kvalitetssikre uddannelserne, så vi sikrer os, at de er opdaterede, men det er en tidskrævende opgave, og erhvervsakademierne skal også have tiden til det, siger han.
Håbet er dog, at der inden længe også bliver tid til at give elinstallatør-uddannelsen et grundigt eftersyn, for ifølge chefkonsulenten er det vigtigt at holde uddannelserne i trit med virkeligheden, hvis de skal være attraktive.
- Det særlige ved erhvervsakademi-uddannelserne er jo, at det er videregående uddannelser, som kun faglærte kan optages på. Det er vi glade for, for det højner niveauet, men det betyder også, at der er et begrænset grundlag at optage ud fra, forklarer han og understreger, at Tekniq derfor også har stort fokus på de erhvervsuddannelser, der udgør fødekæden til det videregående installatørniveau.
Og det er ikke uden spænding, man hos erhvervsorganisationen ser frem mod efteråret, hvor regeringen har bebudet en reform af erhvervsakademi-sektoren samt professionsbacheloruddannelserne.
- Her kæmper vi for at fastholde de her videregående uddannelser, der kræver en erhvervsuddannelse. For det er vigtige uddannelser, og det er vigtigt, at niveauet holdes højt, når det drejer sig om risikofyldte områder som elektricitet og gas, fastslår Jørgen Prosper Sørensen.