Pulje til solceller på tage og motorveje er blevet halveret
En pulje penge, der i 2022 blev afsat i en plan om at firdoble produktionen af sol- og vindenergi i Danmark, er blevet barberet ned. Den er i dag kun på halvdelen af sit oprindelige beløb.
Det skriver Jyllands-Posten.
Den særlige pulje var oprindeligt på 355 millioner kroner og skulle gå til solceller på tage og langs motorveje. Ambitionen var blandt andet at få solceller tættere på byerne.
Men i 2023 barberede man puljen ned til 176,5 millioner kroner, skriver Jyllands-Posten.
I stedet blev regeringen og en række partier enige om at bruge en del af de sparede penge på en ny, stor aftale om statslige energiparker.
Nogle af pengene er derfor blevet brugt til at finansiere de nye solcelle- og vindmølleparker, hvoraf 24 ud af 26 foreløbigt er blevet placeret i Jylland.
Klimaministeriet oplyser ifølge avisen samtidig, at der endnu ikke er blevet brugt nogen penge fra puljen til tag- og motorvejssolceller, og at de først i 2025 vil blive udmøntet - to år senere end planlagt.
Det udløser kritik fra blandt andet Susie Jessen, som er landdistriktsordfører i Danmarksdemokraterne. Hun mener, at det "knækker Danmark mere over".
- Man har en pulje til solceller på tage i byerne - og så halverer man den, inden den overhovedet får lov at komme i gang. Det viser, at der ikke er den store interesse i, at byerne skal bidrage på det her område, siger hun til avisen.
Jyllands-Posten har spurgt klimaminister Lars Aagaard (M), hvorfor puljen blev halveret - og hvorfor pengene ikke er blevet brugt endnu.
Han fremhæver i et skriftligt svar, at Energistyrelsens forbedrende arbejde i forhold til puljen viste, at det var "svært at få særlig meget ekstra sol installeret".
Derfor aftalte man at overføre pengene til at understøtte udviklingen af energiparker, forklarer han.
/ritzau/