23948sdkhjf

Opgør med byrde-bøvl: Foreslår at skære en fjerdedel

Med otte generelle og 40 konkrete initiativer har en arbejdsgruppe under Erhvervsudvalget lagt op til en markant reduktion af de administrative byrder, der tynger erhvervslivet

Reducer de unødige byrder med 25 pct. Så klart lyder budskabet fra den arbejdsgruppe, der i et år har været nedsat under Erhvervsudvalget, og som nu er kommet med sine anbefalinger.

I alt peger gruppen i sin beretning, der blev afgivet i midten af november, på otte generelle og 40 konkrete initiativer, der skal være med til at nedbringe de administrative byrder for erhvervslivet, og det høster ros fra SMVdanmark, der repræsenterer 18.000 små og mellemstore virksomheder.

- Arbejdsgruppens forslag til initiativer er lige præcis det spark bagi, som Danmark har brug for. Bureaukratiet har vokset sig til en overmenneskelig størrelse, og for små virksomheder er det nær umuligt at overskue, udtaler Jakob Brandt, adm. direktør i SMVdanmark i en pressemeddelelse.

41 millioner timer

At landets virksomheder i høj grad er tynget af de administrative byrder, er ingen nyhed.

I sommer viste en undersøgelse fra DI, at danske virksomheder årligt bruger 41 millioner arbejdstimer eller hvad der svarer til godt 25.000 fuldtidsmedarbejdere på årligt at indrapportere data til det offentlige, og især forslaget om at reducere de administrative byrder med 25 pct., vækker begejstring hos Jakob Brandt.

- Arbejdsgruppen foreslår et ambitiøst reduktionsmål på 25 procent. Det er et forslag, vi længe har slået på tromme for i SMVdanmark. Det vil give små virksomheder mere tid til at fokusere på drift og vækst, og der ligger en potentiel besparelse i milliarder af kroner i tabt arbejdstid, når man ikke længere skal bruge tid på tidskrævende indregistreringer og rapporteringer, udtaler han.

En fordel for de små

Blandt anbefalingerne er otte generelle initiativer som eksempelvis sanering af den erhvervsrettede regulering samt længere høringssvar ved ny regulering, hvilket ifølge SMVdanmark-direktøren er afgørende for at skabe bedre vilkår for små virksomheder i Danmark.

- De generelle initiativer i forslaget vil være en helt ny måde at tænke erhvervspolitik og regulering i Danmark. Det er et langt mere tillidsbaseret system, hvor lovgivningen bliver indrettet langt mere fordelagtigt for små virksomheder, der ikke har ressourcer til at sætte sig ind i alenlange lovtekster, regler og regulering, siger Jakob Brandt.

Regeringen har nu tre måneder til at forholde sig til arbejdsgruppens anbefalinger, hvorefter Erhvervsudvalget vil gå i dialog med erhvervsminister Morten Bødskov om implementering af initiativerne. Hos SMVdanmark er håbet, at arbejdsgruppens sammensætning med repræsentanter fra samtlige af Folketingets partier kan understrege, at der er bred opbakning til de nye anbefalinger.

- Forslagene er modige, men den brede opbakning er et klart bevis på, at det også er nødvendige ændringer. Der er behov for handling, og jeg håber, at erhvervsministeren vil se på forslagene med den alvor, som dagsordenen fortjener, siger Jakob Brandt.

De otte initiativer

  • Indfør et politisk mål for reduktion af administrative byrder
  • Sanér den erhvervsrettede regulering
  • Forlæng høringsprocesser ved ny regulering
  • Udvid karensperioden fra vedtagelse til ikrafttrædelse af ny erhvervsrettet lovgivning
  • Indfør løbende konsekvensvurderinger ved EU-lovgivning
  • Sørg for at administrative byrder har proportionalitet i forhold til risici og gevinster
  • Modernisér delingen af indberetningsdata mellem offentlige myndigheder
  • Styrk Erhvervslivets EU- og Regelforums mandat og arbejde

Erhvervsudvalget

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062