23948sdkhjf

Ny topchef har kurs mod rekordår - men blev straffet af aktiemarkedet

Rockwools nye topchef har grebet stafetten med stor investeringslyst og kurs mod et rekordår. Alligevel kvitterede markedet med et stort kursfald

Når Jes Munk Hansen ved årsskiftet sætter sin første underskrift på et årsregnskab fra Rockwool, bliver det oven på et rekordår for stenuldsgiganten. 

Det fastslår den nye topchef, der efter tre måneder på posten onsdag kunne præsentere et kvartalsregnskab med fremgang på alle nøgletal.

- Det er jeg rigtig godt tilfreds med. Vi holder fast i vores forventninger og er meget optimistiske omkring udsigten til at afslutte et rekordår, lyder det fra Jes Munk Hansen, der 1. september afløste Jens Birgersson i direktørstolen.

Mens toplinjen i årets tredje kvartal voksede til 957 mio. euro mod 903 mio. i tredje kvartal af 2023, svarende til en vækst på godt 5 pct., er overskudsgraden i samme periode løftet fra 16,2 til 18,1 pct., og dommen fra direktøren er utvetydig.

- Det er nogle solide tal og ikke mindst en solid profitabilitet, der er leveret, fastslår han.

Overordnet er toplinjefremgangen ifølge Jes Munk Hansen et resultat af volumenvækst, mens profitabiliteten desuden har nydt godt af et fastholdt prisniveau og en øget produktivitet.

Den udvikling købte aktiemarkedet imidlertid ikke ind på og sendte aktien ned med næsten 10 pct. som følge af ikke mindst skuffende omsætning i kvartalet sammenlignet med markedets forventninger.

Der var ganske enkelt forventninger om noget mere hos de kræsne investorer - nogle havde sågar sat næsen op efter en opjustering af forventningerne til hele året.

Tysk fremgang, træge franskmænd

Rockwool-direktøren understreger dog, at væksten ikke er hentet ligeligt på tværs af markeder i den verdensomspændende milliardkoncern.

- Hovedhistorien er nok, at det er et utroligt broget billede derude, når det kommer til byggeri og aktivitetsniveau, siger Jes Munk Hansen.

På den europæiske hjemmebane har blandt andet Frankrig svigtet, mens Spanien og Tyskland til gengæld har hjulpet til at sikre samlet vækst, fortæller direktøren, der selv peger på det umiddelbart overraskende i den tyske medvind.

- I forhold til den tyske økonomi, og hvor få “housing starts” der sker, skulle man måske ikke tro det, men vi har set en rigtig fin vækst, og det er primært, fordi vi er stærke på renovationsmarkedet og derfor kan navigere på en anden måde, siger Jes Munk Hansen.

Også Asien beskriver han som en blandet landhandel, hvor Indien og Japan trækker læsset, mens det kinesiske marked ifølge Rockwool-direktøren lider under såvel stagnation som en produktionsmæssig overkapacitet.

En halv milliard i Mississippi

Mindre broget ser billedet ud i Nordamerika, hvor koncernen i kvartalsrapporten beretter om tocifret vækst på toplinjen.

- Det er en kæmpe succeshistorie for os. Det går bare stærkt, siger Jes Munk Hansen, der kort forud for interviewet har afsluttet et bestyrelsesmøde.

- Og her har vi lige besluttet og godkendt at åbne endnu en produktionslinje i Mississippi inden for teknisk isolering, og vi har afsat en halv milliard kroner til den investering – det indikerer, at vi virkelig tror på det marked på sigt.

I foråret annoncerede koncernen desuden et nyt fabriksbyggeri på den amerikanske vestkyst, men det er ikke kun på den anden side af Atlanten, der er planlagt investeringer.

En kæmpe europæisk mulighed

Blot 14 dage efter sin tiltræden varslede Jes Munk Jensen, at den umiddelbare fremtid ville byde på fortsatte fabriksbyggerier og potentielt opkøb i såvel Nordamerika som Asien og Europa. 

Senest har erhvervelsen af britiske Wetherby Building Systems sat streg under den fortsatte appetit på det europæiske marked, og selvom det samlede europæiske billede ifølge topchefen “ser lidt sløjt ud” for nuværende, er investeringslysten ingenlunde knægtet.

- Hele det her nye direktiv, EPBD, som EU er kommet med, ser vi som en kæmpe mulighed for koncernen, siger Jes Munk Hansen med henvisning til det EU-direktiv (Energy Performance of Buildings Directive), der sigter mod at sikre en klimaneutral bygningsmasse i 2050.

- Derfor kommer vi også fortsat til at investere ind i Europa, for vi er all in all meget optimistiske omkring udviklingen på sigt, slår direktøren fast.

Ligeledes er den nye topchef optimistisk, når det kommer til at afslutte 2024 i tråd med de forventninger, der er blevet opjusteret to gange i årets løb. Således forventer stenuldskoncernen fortsat, at årsregnskabet byder på en omsætningsvækst i “mid-single-digit"-niveauet og altså i omegnen af de 5 pct., mens overskudsgraden forventes at lande på omkring 17 pct.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078