23948sdkhjf

Godt indeklima skaber bedre bundlinje

Et godt indeklima får os til at præstere bedre og kan give store besparelser. Alligevel bliver indeklimaet ofte overset, når store bygninger opføres eller renoveres. Derfore et det vigtigt, at få løftet indeklimaet op i prioritetsrækken, så udgangspunktet bliver at skabe et godt indeklima så energirigtigt som muligt, mener.netværksleder hos innovationsnetværket InnoBYG, Kasper Lynge
Når temperaturen er behagelig, når støjen er dæmpet, og når luften er ren, tænker vi bedre og vi producerer mere. Dermed kommer investeringer i indeklima flerfoldigt igen gennem øget produktivitet og effektivitet hos medarbejderne, men alligevel er det ofte indeklimaet, der er blevet overset, når bygninger står færdige.

- Der er ofte gode intentioner om indeklimaet i begyndelsen af et stort nybyggeri eller renovering, men efterhånden som byggeriet skrider frem, og økonomien bliver trang, så oplever vi, at det er indeklimaet, der bliver glemt, siger sektionsleder i Center for Bæredygtigt Byggeri på Teknologisk Institut, Kasper Lynge Jensen.

Kasper Lynge Jensen er desuden netværksleder hos innovationsnetværket InnoBYG, som har arrangeret den store konference Indeklimaets Værdi, der netop er blevet afholdt i Industriens Hus.

Blandt talerne var blandt andre den tyske professor Norbert Fish og Geo Clausen professor ved det Internationale Center for Indeklima og Energi ved Danmarks Tekniske Universitet.

Ifølge Geo Clausen stiger præstationsniveauet mellem fem og 10 procent for kontorarbejde, når luften i et lokale er optimal. Og sammenholdt med, at det koster mellem en halv og en hel procent af lønsummen at optimere ventilationen, så er det penge godt givet ud.

- Det er særligt ved kreativt arbejde, at effekten af et godt indeklima er tydelig. Ved mere rutineprægede opgaver er effekten ikke så stor, men hvis vi gerne vil være gode til at tænke og få nye ideer, er indeklimaet helt afgørende for folks præstationer, siger Geo Clausen.

Desuden viser undersøgelser, at børn er mere påvirkede af indeklimaet end voksne, der muligvis har lettere ved at bide tænderne sammen og komme igennem dagen.

Byggeri som helhed

Et af Kasper Lynge Jensens ønsker er, at man bliver bedre til at fastholde fokus på flere parametre i nybyggeri og ikke lader indeklimaet glide ned af prioriteringslisten.

- Det har i mange år været energioptimering, der har været øverst på dagsordnen ved byggeprojekter, men det er ikke rentabelt kun at fokusere på energi. Vi ønsker ikke, at debatten om indeklima skal udkonkurrere energidebatten, vi ønsker derimod, at man bliver bedre til at se helhedsorienteret på det, så man både tænker energi, indeklima og læringsmiljø, siger Kasper Lynge Jensen.

Nogle gange giver et stort fokus på energien også gevinst for indeklimaet for eksempel ved god isolering, men andre gange modarbejder hensynene hinanden eksempelvis ved spørgsmålet om ventilation. God og kraftig venitilation forbedrer indeklimaet, men det koster penge og energi.

Kasper Lynge Jensen mener, at det er vigtigt at få løftet indeklimaet op i prioritetsrækken, så udgangspunktet bliver at skabe et godt indeklima så energirigtigt som muligt.

- I stedet for at bygge så energirigtigt som muligt, bør man bygge for et godt indeklima og så energioptimere ud fra det, siger han.

tøtte
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094