23948sdkhjf

Boligpriserne er tilbage på sporet

Fra september til oktober steg huspriserne med 2,3 pct. og lejlighedspriserne med 1,0 pct. på landsplan. Det kan allerede nu konkluderes, at 2013 blev et lidt bedre år på boligmarkedet end 2012. Dansk Byggeri forventer, at den forsigtige positive trend fastholdes i 2014
Med oktober-tallene er boligmarkedet som forventet tilbage på den forsigtige opadgående trend, der har gjort sig gældende siden seneste lavpunkt ultimo 2011. Siden da er huspriserne samlet steget med ca. 6 pct. og ejerlejlighederne med ca. 16 pct..

- Selvom der kan være udsving fra måned til måned, er de gennemsnitlige boligpriser inde i en god stabil udvikling. Hvis den tendens fortsætter i 2014, vil det være en vigtig brik i genopretning af privatforbruget og dermed af den samlede danske økonomi, siger Bo Sandberg, cheføkonom i Dansk Byggeri.

Boligmarkedets betydning for andre dele af økonomien kan ifølge Bo Sandberg næsten ikke overvurderes.

- Udviklingen på boligmarkedet har meget stor betydning for blandt andet privatforbrug og renoveringsopgaver. Således har kriseårenes lave aktivitet på boligmarkedet sat mange renoveringsopgaver i stå, idet det typisk er omkring ejerskifter, at boliger renoveres mest, siger Dansk Byggeris cheføkonom.

Selvom den samlede gennemsnitlige prisudvikling på boligmarkedet viser en forsigtig, udramatisk fremgang med få krusninger på overfladen, så er der noget mere dramatiske understrømme under overfladen, idet der er ganske betydelige regionale forskelle. Der er godt gang i boligmarkedet i Hovedstadsområdet, Århus og Trekantsområdet, mens der stadig er langt mellem bolighandlerne i resten af provinsen.

- Der er i forvejen betydelige økonomiske forskelle mellem landsdelene, som i disse år bliver accelereret yderligere af en kraftig underliggende urbaniseringstrend, siger Bo Sandberg.

Selvom boligpriserne kravler forsigtigt opad, så ligger niveauet stadig et stykke under priserne før krisen. Priserne på både enfamiliehuse og ejerlejligheder ligger i øjeblikket på henholdsvis 89 og 88 % af det nominelle prisniveau i 2006.

- Familier, som har købt deres bolig dyrt før krisen, risikerer at være teknisk insolvente og dermed låst fast til deres bolig. Vi kan dermed risikere en manglende dynamik i samfundet, fordi folk ikke flytter i det omfang, som man kunne ønske sig, fortæller Bo Sandberg.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078