23948sdkhjf

PCB-problemer løses ikke med panik-løsninger

PCB er et problem, som skal behandles seriøst. Men de nye udmeldinger giver både rådgiverne, bygherrerne og boligejerne bedre tid til at foretage supplerende undersøgelser og afdække, hvilke tiltag, der er de rigtige, mener indeklima-ekspert
- Udmeldinger fra Sundhedsstyrelsen, Energistyrelsen og en arbejdsgruppe under Arbejdsskadesstyrelsen, flytter ved normal praksis omkring vurderinger af PCB i indeklimaet.

Udmeldingerne, som blev udsendt i slutningen af 2013, tager brodden af panikken omkring PCB og fjerner det tidspres, som før lå på bygherrernes og bygningsejernes skuldre.

Så konkret lyder udmeldingen fra Martin Nerum Olsen, faglig leder i Indeklima og Bygningsundersøgelser, på Teknologisk Institut, der dog understreger, at PCB fortsat er et stort problem, som skal tages alvorligt.

- Der er ingen tvivl om, at PCB er et problem, som skal behandles seriøst. Men de nye udmeldinger giver både os som rådgiver, og bygherrerne og boligejerne bedre tid til at foretage supplerende målinger/undersøgelser og afdække, hvilke tiltag, der er de rigtige. Ser man på effekten af de midlertidige tiltag, som nogle gange kan vise sig rigelige, er der mulighed for at spare bygherre og samfundet for unødige udgifter til renovering eller sanering, forklarer Martin Nerum Olsen.

De udmeldinger, som Martin Nerum Olsen henviser til, er bl.a. en kortlægning af PCB i materialer og indeluft, som er afrapporteret i december 2013, af COWI og Grontmij for Energistyrelsen samt en udredningsrapport fra bl.a. Arbejdsmedicinsk klinik på Bispebjerg Hospital. I materialet fremgår det, at effekten af PCB fra bygninger på den menneskelige organisme er ikke så stor som frygtet og at effekten af PCB fra bygninger på indeklimaet i private boliger er mindre end antaget.

Aktionsværdierne fra Sundhedsstyrelsen er bibeholdt, men tidsbegrænsningerne er fjernet og dermed er der lagt op til en større grad af frihed ved vurderingerne omkring PCB i indeklimaet.

- Den nye information er med til at fjerne noget af det tidspres, der ellers kunne være ved at være proaktiv og foretage luftmålinger og forhindrer samtidig, at bygherre, kommer i en situation, hvor der skal tages aktion inden for en given tidsramme udover de midlertidige afværgeforanstaltninger, forklarer Martin Nerum Olsen.

God rådgivning stadig essentielt

Selvom Martin Nerum Olsen er glad for udsigten til at spare både bygherre og samfund for unødige omkostninger, så lyder anbefalingen fra Teknologisk Institut stadig, at de primære PCB kilder, der kan berøres fysisk, skal forsegles i størst mulige omfang, så både børn og voksne ikke kan komme i direkte fysisk kontakt med dem. Og han er ikke i tvivl om, at der fortsat skal god rådgivning til.

- Med de nye informationer og aktionsværdier vil jeg næsten sige, at behovet for at få den rette kompetente rådgivning er blevet endnu større. Nu lægges der op til en mere fri vurdering af, hvilke tiltag, der er nødvendige, når der er konstateret PCB i indeklimaet og det kan besværliggøre opgaven for den almindelige bygningsejer. Til gengæld kan der være mange penge at spare, hvis man får den korrekte rådgivning fra starten, siger Martin Nerum Olsen.

Han pointerer, at Teknologisk Institut fortsat ser en udfordring i forhold til at få identificeret og udsorteret PCB’en fra bygningsaffaldet. Sker det ikke, er der risiko for, at PCB’en bliver ledt tilbage i naturen via fyldpladser eller afbrænding og dermed genindføres i fødekæden.

Konsekvensen er i så fald, at vi som mennesker får PCB’en fra bygningerne ind den vej, og så er alle skønne kræfter i kampen mod PCB i indeklimaet spildte.

Er du interesseret i at vide mere om PCB og miljøskadelige stoffer samt affaldshåndtering, afholder Teknologisk Institut en minikonference på Teknologisk Institut i Aarhus den 6. februar 2014.

Målgruppen er kommuner, affaldsmodtagere og andre interesserede. På minikonferencen kan du høre mere om problematikken omkring PCB og andre miljøskadelige stoffer samt deltage i debat og erfaringsudveksling om emnet.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08