23948sdkhjf

Faglig stolthed og god maling smitter positivt af på kvaliten

God maling smitter både af på kvaliteten og på helbredet. For malermester Peter Thylander handler det om gamle håndværksdyder og stor kærlighed til malerfaget
Når malermester Peter Thylander er varm fortaler for, at malerfaget skal "genopfinde" sig selv ved bl.a. at bruge malingstyper, som man brugte før moderne akryl og alkyd malinger, så er det ikke et korstog mod moderne malinger. Det er snarere et udtryk for en livslang håndværksmæssig stolthed og kærlighed til malerfaget.

Det skriver Mester Tidende.

- Det handler om at bruge de bedste materialer til en given opgave. Og her kan de gamle malingstyper langt hen ad vejen sagtens være med i konkurrencen. Når man i tilgift får en bæredygtig, økologisk og ugiftig maling ved at bruge de gamle malingstype, ja, så er der vel ikke så meget at betænke sig på, siger Peter Thylander. Han er 4. generation af malermestre i firmaet Thylander Malehåndværk, som blev grundlagt i København i 1898.

Peter Thylander understreger, at han naturligvis også arbejder med moderne malinger, men at han ofte kan overbevise kunderne om. at de bør vælge gamle malingstyper, når han forklarer, hvordan det hænger sammen.

- De gammeldags malingstyper kan tones i alle farver - også de moderne - så det er ikke kun i forbindelse med restaureringsprojekter, at der anvendes gammeldags malingstyper.

Konkurrencedygtige produkter

- Mange tror, at det et meget, meget dyrt at bruge de gamle malingstyper. Det er det ikke. Malingen koster stort set det samme. Og arbejdslønnen er også stort set den samme. Det stiller til gengæld krav til malernes viden om maling og deres viden om, hvordan man bruger de gamle malingstyper optimalt, forklarer Peter Thylander.

Han nævner linoliemaling som et eksempel på en gammel malingstype som egner sig fortrinligt til bl.a. at male vinduer med - og som stadig flere får øjnene op for.

- Hvis man har gjort sit forarbejde godt, så holder et linoliebehandlet vindue nemt i ti år uden efterbehandling. Og når den tid kommer, så er det ofte tilstrækkeligt blot at påføre ny linolie og dermed give malingen nyt liv og smidighed, siger Peter Thylander til Mester Tidende.

Pas på helbredet

Den københavnske malermester lægger ikke skjul på, at der for ham også er et helbredsmæssigt og arbejdsmiljømæssigt aspekt ved at bruge de gamle malingstyper.

- Uanset hvordan man vender og drejer det, så er moderne malingstyper meget komplekse og består af en lang række komponenter. Og uanset om de lugter eller ej, så afgiver de en masse sundhedsskadelige stoffer. De færreste er f.eks. klar over, at en almindelig plastikmaling er op i mod fire år om at dampe af.

Der er ikke de samme sundhedsskadelige problemer med de gamle malingstyper, så også på den led er det værd at tage med i overvejelserne, når man skal vælge maling - især hvis man arbejder som malersvend eller malermester og gerne skulle kunne trække vejret ordentligt hele livet, påpeger Peter Thylander og tilføjer, at når brugen af de gamle malingstyper ikke er mere udbredt, så skyldes det først og fremmest mangel på viden og dermed usikkerhed om hvorvidt de gamle malingstyper nu er lige så gode som de nye.

- Men det er de altså et rigtig langt stykke hen ad vejen. fastslår Peter Thylander, der selv importerer sin maling fra det italienske firma Spring Color, som siden 1958 har specialiseret sig i at lave gammeldags, økologiske malingstyper.

- Det er en drøm at arbejde med disse malinger. Det kræver lidt håndelag. Til gengæld er resultatet ikke til at beskrive. Det skal ses!
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095