23948sdkhjf

Grundig projektering sikrer effektiv energirenovering

Det stiller ofte særlige krav at yde kvalificeret rådgivning, når en bygning skal energioptimeres. Det gælder ikke mindst i forhold til Danmarks mange fredede og bevaringsværdige bygninger, hvor alt fra bygningsreglementer og tilskudsordninger til arkitektur og energiberegninger spiller ind
Det skønnes, at energitabet i bygningsfacader fra før 1960 er ca. 30 pct., hvilket gør mange af de gamle murede ejendomme, der findes i enhver dansk by, til oplagte emner for energirenovering. Men for mange af disse bygningers vedkommende besværliggøres energioptimering af eks. facaden ofte af ejendommens udseende eller fordi, den er erklæret fredet eller bevaringsværdig.

For entreprenøren og håndværkeren kræver det derfor ofte et skarpt blik for de mange udfordringer og løsningsmuligheder, som en energirenovering indebærer.

Bindinger giver ofte udfordringer

Henrik Sig Pedersen er byggeleder og energivejleder i tømrer- murer- og entreprenørfirmaet H. Nielsen & søn as, der netop er ved at gennemføre en omfattende energirenovering af en bevaringsværdig munkestensbolig fra 1873 på Herlufsholm Skole. Han har suppleret sin uddannelse som bygningskonstruktør med en efteruddannelse som energivejleder – noget, som har styrket hans kompetencer som udførende og rustet ham til at spotte både bindinger og muligheder i de projekter, han rådgiver omkring.

- 9 ud af 10 af de projekter, som jeg håndterer for private kunder, er energirenoveringer, og der er derfor tale om et område, som er meget mere end blot en niche inden for byggeløsninger. Men selv om energirenoveringer for de fleste boligejere er en sikker måde at opnå besparelser på, så forudsætter det, at både projekterende og udførende formår at tage højde for alt lige fra energiberegninger og arkitektur til særlige bygningsreglementer og tilskudsordninger, siger han og fortsætter:

- Tag nu energirenoveringen af Herlufsholm-boligen: Her spiller bygningens status som bevaringsværdig en afgørende rolle, da det ikke har været tilladt at ændre på dens udseende. En sådan binding stiller krav til rådgivningen, herunder at man forstår at udnytte de tværfaglige samarbejder med andre udførende, fortæller Henrik, der bl.a. har konsulteret en VVS-installatør i forbindelse med renoveringen.

Afgørende projekteringsfase

For at undgå en udvendig facaderenovering af Herlufsholm-boligen blev løsningen en indvendig efterisolering af den fugt- og kuldegennemtrængte kælder, der fik "nyt" massivt murværk med økologiske Ytong Multipor-isoleringsplader, som vil blive efterfulgt af en efterisolering af boligens stueetage.

Ifølge salgskonsulent Stephan Jonasson fra Xella er det vigtigt, at man i forbindelse med energirenoveringer ikke kun fokuserer på at forbedre energiregnskabet, men at man i stedet forsøger at tænke i helhedsorienterede løsninger og bl.a. trækker på rådgivning fra producenten, andre udførende eller en fagkyndig konsulent fra eks. Kulturstyrelsen, hvis der er tale om en fredet eller bevaringsværdig bygning.

- Min rolle som konsulent er bl.a. at formidle produkternes egenskaber, så den projekterende bliver bedre rustet til at udnytte deres egenskaber. Især gamle ejendomme udgør et stort renoveringspotentiale, og her spiller projekteringsfasen en afgørende rolle, så alle forhold – herunder produktegenskaber, energiforbrug, arkitektur, bygningsskader, indeklima, tilskudsordninger, bygherrens økonomi mv. – tænkes ind i løsningen, forklarer Stephan Jonasson, der bl.a. har ydet rådgivning i forbindelse med energirenoveringen af Herlufsholm-boligen.

tøtte
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Farveprisen går til arkitekter og konservator
Tre travle dage i Odense: VVS’23 slår besøgsrekord
Høreværn på en ny måde
Stor stigning i indbrud: Din varevogn er i høj kurs hos tyveknægte, mester!
Spærproducent i opråb: Ønsker sig mange flere af Finn
Nye tal: I ét hjørne af byggebranchen råber 7 ud ud af 10 på arbejdskraft
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11