23948sdkhjf

Spørg Byggeriets Brevkasse

Beskatning af fri bil

Jeg har hørt, at værdien af fri bil fra 2010 forhøjes med et miljøtillæg. Er det korrekt?

Gælder ændringerne også, hvis jeg allerede har fri bil i dag?

Det er rigtigt, at der er vedtaget en ændring, som får betydning for beskatningen af værdi af fri bil. Beskatningsgrundlaget for fri bil bliver fra 1. januar 2010 suppleret med et miljøtillæg. Regeringen ønsker med dette at påvirke brugere af fri bil til at vælge mere brændstoføkonomiske biler.

Ændringerne i beskatning af værdien af fri bil omfatter både de biler, der allerede før 2010 indgik i en ordning om fri bil, og de biler, der indgår i nye ordninger om fri bil efter 1. januar 2010.

Ændringerne betyder, at der oven i den skattepligtige værdi af fri bil nu skal lægges et beløb svarende til bilens årlige ejerafgift. Er bilen ikke omfattet af reglerne om ejerafgift (dvs. varebiler og personbiler indregistreret før 1. juli 1997), er det den årlige vægtafgift, som skal tillægges. Størrelsen af ejerafgiften afhænger af bilens brændstofforbrug og er dermed ikke ens for alle biler.

Du kan finde afgiftssatserne efter ejerafgiftsloven og vægtafgiftsloven på Skatteministeriets hjemmeside www.skm.dk. Du finder dem under tal-statistik, satser og beløbsgrænser, ejerafgiftsloven. (Klik på afgiftssatser lige under lovnavnet).

Der er ikke ændret på reglerne for opgørelse af beregningsgrundlaget vedrørende fri bil. Beregningsgrundlaget afhænger som hidtil af, om bilen er over eller under 36 måneder, når bilen købes/leases af arbejdsgiver.

Hvis bilen er under 36 måneder, når arbejdsgiveren køber bilen, opgøres beregningsgrundlaget i det indkomstår, hvor første indregistrering er sket, og i de to næste indkomstår, til nyvognsprisen. Herefter nedsættes beregningsgrundlaget til 75 % af bilens nyvognspris. Det nye miljøtillæg nedsættes ikke til 75 % fra og med det 4. indkomstår, da det ikke er et tillæg til beregningsgrundlaget men til beskatningsgrundlaget.

For biler, der er købt mere end 36 fulde måneder efter første indregistrering, opgøres beregningsgrundlaget som arbejdsgiverens købspris inkl. eventuelle istandsættelsesudgifter.

Uanset om beregningsgrundlaget skal opgøres med udgangspunkt i nyvognsprisen, 75 % af nyvognsprisen eller købsprisen, skal den skattepligtige værdi altid beregnes af min. 160.000 kr.

Den skattepligtige værdi opgøres til 25 % af de første 300.000 kr. af beregningsgrundlaget og 20 % af resten.

Eksempel:

Nyvognspris 400.000 kr. Nedslag 4. indkomstår (75 %) = (100.000). Beregningsgrundlag = 300.000 kr. 25 % af 300.000 kr. = 75.000 kr. Miljøtillæg (ejerafgift/vægtafgift) = 2.600 kr.

Skattepligtig værdi pr. år = 77.600 kr.

Tax manager Anders Bentzen, Deloitte Skat, Esbjerg
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094