23948sdkhjf

Når himlen falder ned

Det er et tilbagevendende problem at nedhængte lofter falder ned. Og årsagen er for det meste ganske simpel. Desværre er ophængssystem og befæstigelsesskrue ofte kun beskrevet af de projekterende som en ’standardløsning’, og det giver dig som håndværker ansvaret
Det er egentlig ganske enkelt at overskue hvorfor lofter falder ned. Og der er meget enkle forholdsregler der skal tages for at lofterne bliver hængende. Brug den rigtige skrue, og bor med det rigtige bor. Vær omhyggelig med stroppen. Hvis du bruger et hulbånd med et knæk foroven skal knækket være så snert på skruen som muligt, og ombukningen/fastskruningen ved loftsystemets profil skal sidde i samme højde som alle de andre, således at alle stropper er helt ensartet belastet. Det er faktisk lidt svært at få alle stropper lige lange. Er der et par stykker der ikke bærer bliver nabostroppen overbelastet og giver slip, hvilket får den næste strop til at blive overbelastet og give slip, og så videre. Så er der en fejl er det meget sandsynligt at hele loftet falder, som følge af denne ’sneboldeeffekt’.

Brug det rigtige bor/skrue/dyvel system

Når du skal vælge befæstigelse er det vigtigt mindst at bruge en tilstrækkelig dimension. Her skal man huske at loftet belastes af diverse installationer, lamper og lignende, og at det kan blive belastet af ventilationsanlægget. Ikke af systemets vægt, det er oftest fastgjort selvstændigt, men af trykforskellen der opstår ved start og stop. Bygherren kan også finde på at hænge alle mulige ting op, når først byggeriet er afleveret.

Det er også vigtigt at kontrollere at der er tykkelse nok i godset der fastgøres i, det kan være et problem ved huldæk for eksempel. Endelig er det vigtigt at bore med det rigtige bor, som fremgår af skrue/dyvel fabrikanternes produktdata.

Brug det rigtige ophængssystem

Selvom det bukkede hulbånd/båndjernet er en ofte set løsning, er det ikke det bedste. Problemerne med det bukkede bånd er at det trækker skævt i befæstigelsesskruen, der dermed kan gå løs. Jo længere den vandrette del af båndet er, jo hårdere vrides der i skruen. Samtidig er bukket og fastgørelsen nede ved det nedhængte loft ofte ikke særlig præcis. Så en løsning der trækker midt over skruen, med en skrubar justering nederst er langt at foretrække, selvom den er dyrere. Her burde de projekterende og/eller loftproducenten gå ind og beskrive en sådan løsning, det fjerner al tvivl, og det giver igen en fordel ved en ensartet prissætning. Hvis der ikke findes en projekterende, typisk i mindre sager, er det igen dit eget ansvar.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078