23948sdkhjf

Nye EU-regler sikrer små og mellemstore virksomheder hurtigere betaling

Store virksomheder og kommuner kan ikke længere bruge deres små leverandører som bank. Reglerne betyder, at hverken offentlige eller private kunder fremover kan trække betalingerne til små leverandører mere end 30 dage. Det bliver konsekvensen af nye stramme EU-regler for betalingsfrister
Et forlig indgået mellem Europa-Parlamentet og EU’s ministerråd rækker nu en hjælpende hånd til EU’s mange små og mellemstore virksomheder. Det glæder Håndværksrådet, som repræsenterer 20.000 små og mellemstore virksomheder og har været i tæt dialog med danske EU-parlamentarikere op til forliget.

- Rigtig mange små og mellemstore virksomheders kassekreditter gløder, så forliget er en hjælpende hånd i en mørk tid. Tiderne, hvor de store virksomheder pressede de små virksomheder til længere og længere betalingsfrister og dårligere og dårligere betalingsvilkår, er forhåbentligt snart slut, siger Håndværksrådets adm. direktør, Ane Buch.

Stop for 120 dages betalingsfrist

Europa-Parlamentet og ministerrådet er blevet enige om at indføre en betalingsfrist på maksimalt 30 dage på betalinger i erhvervsforhold. Dette betyder, at det seneste års eksempler på, at store virksomheder først betaler deres små samarbejdspartnere efter 3 og 4 måneder, ikke længere vil være lovlige, med mindre der er såkaldt "særlige og rimelige" begrundelser for det.

- Store koncerner som Dong, TDC og mange andre har brugt krisen til at skubbe deres betalinger til stor skade for den lille tømrer, smed, maler og andre små og mellemstore håndværksmestre. Desværre er selv kommuner ofte urimeligt langsomme til at betale deres private leverandører, så de nye regler bliver en stor hjælp for Danmarks små og mellemstore virksomheder, siger Ane Buch.

Tæt på at gå galt

Tidligere i forløbet så det ud til, at de store virksomheder ville få held til at kunne fravige betalingsfristen. Efter pres fra Håndværksrådet og den europæiske organisation for små og mellemstore virksomheder, UEAPME, valgte parlamentet og ministerrådet, at der skal foreligge såkaldt "særlige forhold", for at betalingsfristen kan forlænges.

Som den eneste danske hovederhvervsorganisation, der alene arbejder for små og mellemstore virksomheder, er Håndværksrådet eneste danske medlem af UEAPME.

Tænk småt først

De nye regler betyder desuden, at betalinger fra det offentlige aldrig kan forlænges til mere end 60 dage.

- Vi er meget glade for, at parlamentet og ministerrådet har valgt at leve op til deres egne løfter i Small Business Act og tænke småt først og hjælpe de små virksomheder, så de ikke skal finansiere de stores økonomiske krise, siger Ane Buch, adm. direktør i Håndværksrådet.jfr
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095