23948sdkhjf

Tænk på skatten inden nytår

Det kan ofte betale sig at overveje, hvad der kan gøres inden nytår for at spare eller udskyde skatter
Selv om december for mange er en travl måned, kan det ofte betale sig også at tænke lidt på skatten, og i det følgende skal opridses de vigtigste overvejelser, der typisk vil være relevante. Ved nedenstående dispositioner skal man naturligvis også tænke på andre økonomiske forhold end skat.

Køb af driftsmidler

Hvis virksomheden står over for at skulle anskaffe maskiner, biler mv., vil det ofte være en god idé at foretage dette køb inden nytår, idet man kan afskrive med 25 procent allerede i det år, driftsmidlet er købt og leveret til virksomheden, uanset hvornår på året købet sker. Hvis der er tale om småaktiver, inventar og lignende, der koster under 12.300 kr. pr. stk. (2010), kan hele beløbet fratrækkes i købsåret.

Bygnings- investeringer

For erhvervsbygninger gælder, at der kan afskrives med fuld sats i det år, bygningen tages i brug, selv om investeringen sker allersidst på året. Der gælder endvidere den regel, at forbedringer, set sammen med årets vedligeholdelse på ejendommen, på op til 5 procent af ejen-dommens afskrivningsgrundlag vil kunne fratrækkes fuldt ud (det såkaldte “straksfradrag"). Denne regel gælder for hvert år for sig, hvilket således indebærer, at det kan være en god idé at sprede bygningsinvesteringer over flere år for at få en bedre udnyttelse af det nævnte straksfradrag. Hvis forbedringsudgiften samt vedligeholdelsen overstiger de 5 procent af af-skrivningsgrundlaget, skal det resterende beløb afskrives på normal vis.

Igangværende arbejder

For igangværende arbejder gælder den regel, at disse i status skattemæssigt kun skal optages til den værdi, der kan opgøres ud fra værdien af medgåede materialer og direkte arbejdsløn, begge dele opgjort til købspriser. Heri ligger altså, at hverken andel af indirekte omkostninger eller fortjeneste skal indtægtsføres, før arbejdet er færdigt. Det gælder også, selv om man sender acontoregninger, og i så fald skal de indbetalte acontobeløb opføres som en gæld i regnskabet. De arbejder, der er sendt acontoregninger på, kan optages til de nævnte købspriser. Det betyder, at hvis man udskyder færdiggørelsen af et arbejde til efter nytår, skal man først indtægtsføre dækningsbidraget på dette arbejde til næste år. Med andre ord kan der også her ske en til tider betydelig udsættelse af skattebetalingen.

Forsikringer/pensioner, inkl. 30 procent ordning

Der kan være en skattebesparelse og/eller skatteudskydelse ved at indskyde beløb på pensions- og livsforsikringsordninger.

Tjener du så meget, at du skal betale topskat, kan du spare skat ved at indskyde på en rateordning. Fra 2010 er der et loft på 100.000 kr. årligt over indskud på ratepensioner (og ophørende livrenter) med fuld fradragsret.

Selvstændigt erhvervsdrivende kan indskyde og fratrække op til 30 procent af årets overskud (før renter mv.) på en ratepension eller livrente. Det er vigtigt at huske, at pengene skal være indbetalt inden regnskabsårets udgang, altså ved kalenderårsregnskab inden 31.12. Kommer man til at indbetale mere end de 30 procent, kan det overskydende beløb overføres til fradrag i senere år. Ordningen indebærer, at man ikke binder sig til i senere år at indbetale bestemte beløb eller procentdele af overskuddet. Loftet på 100.000 kr. årligt for ratepensioner mv. gæl-der for så vidt angår 30 procent ordningen først fra 2015.

Hævninger i virksomheden

Hvis man bruger virksomhedsskatteordningen, kan det i nogle tilfælde have stor betydning for årets skat, hvor store hævninger der sker i virksomheden. Det er derfor vigtigt, at man ikke hæver alt for store beløb i firmaet, og i nogle tilfælde bør man derfor regne lidt på tallene inden nytår og evt. optimere til grænsen for topskat.

Spar renter ved at indbetale restskat inden 31.12.2010

Regner du med at skulle betale restskat, kan det måske betale sig at foretage en frivillig indbetaling af restskat inden nytår. Betaler du restskatten senest 31.12.2010 slipper du for renter og restskattetillæg. Hvis du indbetaler restskatten i perioden 01.01.2011 – 01.07.2011 koster det en dag til dag rente. Indbetaler du ikke restskatten senest 01.07.2011, indregnes de første 18.300 kr. (2010 niveau) i forskudsskatten for 2012. Der beregnes et ikke fradragsberettiget procenttillæg på 6,6 pct. (2010 niveau).

Om det kan betale sig at foretage en frivillig indbetaling af restskat inden nytår afhænger af dine indkomstforhold og din alternative rente før skat. Du kan evt. beregne renten på SKATs hjemmeside, når dag til dag renten offentliggøres i december. Renteberegningen foregår i det samme program, hvor du kan betale restskat. Du kan finde programmet på skat.dk eller i din Skattemappe i TastSelv på SKATs hjemmeside.

Anskaffelse eller udskiftning af firmabil

Hvis firmabilen bliver indregistreret inden årsskiftet, vil den allerede i januar 2011 være et år gammel i skattemæssig forstand. Det har betydning for beregning af værdi af fri bil. I de første tre år af bilens levetid beregnes den skattepligtige værdi af fri bil nemlig på baggrund af bilens nyvognspris. Efter tre år beregnes der kun skat på baggrund af 75 pct. af bilens ny-vognspris. Ved at købe bilen inden årsskiftet forkorter man derved den "dyre" beskatningsperiode.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094