23948sdkhjf

Flere små lyspunkter for byggeriet

Omsætningen i bygge- og anlægsbranchen stiger en lille smule fra august til september, og samtidig falder antallet af konkurser. Dog ikke jubelstemning
Danmarks Statistik har offentliggjort tal for både virksomhedernes køb og salg og for antallet af konkurser. Selvom begge statistikker fortæller positive historier om øget omsætning og færre konkurser, så er billedet desværre knap så positivt, når man kradser lidt i overfladen og sammenligner tallene over en længere periode.

- Det indenlandske salg i bygge- og anlægsbranchen steg med en procent fra august til september. Men sammenligner vi årets første 10 måneder med samme periode sidste år, så er salget i 2010 hele 15 procent under niveauet i 2009, fortæller Andreas Fernstrøm, der er chefkonsulent i Dansk Byggeri, og fortsætter:

- Tidligere på året så vi også en periode på fem måneder i træk, hvor der var fremgang i omsætningen i bygge- og anlægsbranchen. Men det var i høj grad på baggrund af, at omsætningen var kommet ned på et ekstremt lavt niveau henover sidste vinter, som var meget hård. Det betød, at en masse arbejde blev udsat fra vintermånederne til senere på året, og der derfor kom en stigning i omsætningen.

Kedelig historie

I oktober måned var der 66 konkurser i bygge- og anlægsbranchen. Det bringer årets antal af konkurser op på 850. Det er fem procent flere konkurser, end der var i årets første 10 måneder i 2009.

- Når vi ser på konkurserne, dækker tallene desværre også over en kedelig historie. Oktober måneds 66 konkurser er det laveste antal, vi har set i 2010. Sammenlagt er vi dog oppe på 850 konkurser i 2010, og vi forventer, at vi for hele 2010 kommer til at se flere konkurser end i 2009, siger Andreas Fernstrøm.

Dermed er Dansk Byggeris skøn, at man i løbet af december måned akkurat runder de 1.000 konkurser i bygge- og anlægsbranchen, hvilket er en milepæl, byggeriet helst havde undgået.

- Tallene viser tydeligt, hvor vigtigt det er, at vi får sparket gang i byggeriet igen. Hvis vi ser på, hvad vi kan gøre på den korte bane, så har Dansk Byggeri for nyligt fremlagt et forslag om fradrag for energiforbedringer på bygninger. Det er en ordning, som i høj grad er selvfinansieret, og som kan være med til at øge beskæftigelsen i bygge- og anlægsbranchen. Samtidig kan den være med til at sætte skub i det vigtige marked for energirenoveringer, slutter Andreas Fernstrøm.

jfr
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078