23948sdkhjf

Sejr over social dumping

Både fagforening og Dansk Byggeri mener, at udrykningstjeneste mod brud på faglige regler virker på de større byggepladser
Det ser ud til, at der er kommet styr på udlændinge og de faglige spilleregler på i hvert fald de større danske byggepladser. Det mener både byggefagforeninger og arbejdsgiverorganisationen Dansk Byggeri, som fortæller, at det skyldes den faglige udrykningstjeneste med deltagelse af begge parter.

Ifølge aftalen fra den seneste overenskomst skal fagforeninger og Dansk Byggeri i samlet flok rykke ud til en byggeplads inden 48 timer, hvis der meldes om faglige problemer som manglende overenskomst og lignende.

Så skal de sammen med byggeledelsen, totalentreprenøren eller andet medlem af Dansk Byggeri få styr på de faglige problemer.

Udrykningsholdet har nu været ude 40 gange siden aftalens indgåelse for et halvt år siden, og ifølge parterne er der i alle tilfælde nået en hurtig og god løsning.

Det betyder, at mødet er endt med et forlig, som i næsten alle tilfælde har ført til, at en underentreprenør er blevet overenskomst-dækket enten ved at indgå en kollektiv overenskomst med forbundet eller ved at melde sig ind i Dansk Byggeri.

Fryder sig

Både fagforeningen og Dansk Byggeri fryder sig.

- Aftalen har i praksis medført, at der hurtigt bliver taget hånd om de faglige uoverensstemmelser, der giver problemer i byggeprojektet. Og der opnås hurtigt enighed og en aftale, som alle accepterer. Det er da positivt, siger Peter Stenholm, der er direktør i Dansk Byggeri.

Og de samme toner lyder fra byggefagforeningerne.

- Vi må slå fast, at aftalen har vist sig som et uhyre effektivt redskab til at få styr på de faglige problemer der har været på flere danske byggepladser. Der har været en række eksempler på danske entreprenører, der hyrer underentreprenører i flere led, og ofte arbejder flere af disse firmaer uden overenskomst og på dumping-vilkår. Men det er blevet sværere med den nye procedure. Vi er meget glade for det nye system, siger Gunde Odgaard, der er sekretariatsleder i BAT-kartellet.

Han mener, at systemet næsten virker som en slags kædeansvar i praksis.

Og det er der også noget om, hvilket er i modstrid til den megen kritik, der lød ved OK-aftalens indgåelse, hvor flere fra fagforeningerne mente, at det var for blødt, at Danske Byggeri kun sagde ja til at anbefale sine medlemmer at få deres underentreprenører til at indgå overenskomst.

I praksis gør de det alle.

Gunde Odgaard fra BAT-kartellet mener, at det skyldes et rimeligt kynisk ræsonnement hos bygefirmaerne om, at en aftale sikrer ro og fred, og derfor indgås den.

Betaler også bod

En ting er den større tiltræden af overenskomster og indmeldinger i Danske Byggeri.

En anden positiv konsekvens af 48 timers-reglen er, at de relevante firmaer er hurtigere til at betale den bod og erstatning, de skal betale for ikke at have levet op til de faglige regler.

Før var firmaerne jo langt væk, før vi kunne rejse krav, nu kan vi gøre det i en fart, og det får dem til at betale deres bod, siger Gunde Odgaard.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11