23948sdkhjf

Op og stå

Stående gulvlægning skal åbenbart ind med skeer, så Gulvbranchen indleder i januar kurser for gulvlæggersvende over hele landet. De skal lære, hvordan de skåner kroppen og undgår nedslidning
Gulvsektionen og TIB har af Dansk Byggeris og TIBs Uddannelsesfond fået midler til genopfriskningskurser i stående gulvlægning for gulvlæggere over hele landet fra starten af 2010.

Kursusprogrammet skal gøre det muligt for gulvlæggerne – hvor det er fagligt og teknisk muligt – fremover at udføre alt undergulvsarbejde og gulvlægning i oprejst stilling. Herved modvirkes unødvendige knæbelastninger og nedslidning. Men for at rutinerne ikke går i glemmebogen, og man forfalder til knæliggende arbejde igen, skal gulvlæggerne nu have metoden ind med skeer – og det sker med kursusvirksomhed over hele landet.

- Kurser i stående gulvlægning startede med brask og bram for år tilbage, men nu er der behov for en genopfriskning, fordi vi i branchen gerne vil holde fast i gulvlæggerne. Når deres arbejde i større omfang udføres i oprejst stilling, får de også mulighed for at blive noget længere på arbejdsmarkedet, fordi metoden skåner deres fysik, siger formanden for Gulvsektionen i Dansk Byggeri, Michael Kristensen til Mester Tidende.

Orienteringsmøder mangler tilslutning

For at informere om de kommende kurser i stående gulvlægning havde TIB og Dansk Byggeri planlagt otte fyraftensmøder i bl.a. TIB-afdelinger rundt i Danmark, men fire af dem måtte aflyses på grund af manglende tilslutning, ifølge Peter Hovgaard Nielsen, TIB. Tilmeldingsstatistikken taler sit tydelige sprog: I et tilfælde udsendte TIB 106 invitationer til fyraftensmødet, men kun tre ønskede at deltage.

- Ærgerligt, at så få fyraftensmøder bliver til virkelighed, siger Peter Hovgaard og Gulvbranchens Mogens Lynggaard, der med de nemt tilgængelige møder ønskede at sætte fokus på vigtigheden af at lære stående gulvlægning på et af vinterens 30 kurser. Kursusrækken begynder i januar og afvikles med regional spredning, så ingen får langt til sit kursussted.

- Det er specielt en skam, hvis de kursusmidler, som er bevilliget fra TIB’s og Dansk Byggeris fælles uddannelsesfond, ikke kommer til god nytte nu, mener Peter Hovgaard Nielsen, der også bakkes op af Mogens Rasmussen, fra Gulvlæggerskolen i Viborg:

- Med stående arbejde kan vi faktisk forbedre akkorden. Arbejdstidsmålinger fra 2006 viser, at stående arbejde er op til 15 pct. hurtigere.

- Vi kan indtil videre kun anbefale gulvlæggersvendene at arbejde stående for at skåne ryg og knæ, erkender Mogens Lynggaard. Først når reglerne om anvendelse af værktøjer til stående arbejde er indskrevet i arbejdsmiljøloven, kan der blive tale om obligatorisk anvendelse.

Overlæge gav klar besked

Det var overlæge, ph.d. Lilli Kirkeskov Jensen, som allerede i 2001 satte fokus på konsekvenserne af knæliggende arbejde. Det skete med en afhandling om knæbelastninger og knælidelser blandt gulvlæggere og tømrere, som gjorde et i forvejen kendt problem konkret og for alvor førte til, at der blev taget initiativer til en løsning af gulvlæggernes problemer.

Således blev det første projekt "Stående gulvlægning" gennemført i 2003 – 2004, hvor knapt 300 gulvlæggere gennemgik et 2-dages kursus i brugen af værktøj, der er specielt udviklet til brug ved stående gulvlægning.

Herefter steg interessen for at lægge gulve i oprejst stilling mærkbart, og de gulvlæggere, der brugte værktøjet, kunne fortælle, at det var let at anvende, og at arbejdet gik hurtigere. Desuden blev det obligatorisk, at gulvlæggerlærlinge uddannes i at udføre arbejdsprocesserne stående, når det er teknisk og fysisk muligt.

Stående arbejdsprocesser indgår stadig i gulvlæggerlærlingenes uddannelse, mens processen med at efteruddanne svendene, har været på stand by i over tre år. Og det er betænkeligt, for undersøgelser har vist, at gulvlæggere ikke benytter værktøj, som de ikke er blevet uddannet i at bruge, mens gulvlæggere uden uddannelse i stående gulvprocesser ingen positiv tilgang har til, at arbejde i oprejst stilling. I øvrigt har værktøjet gennem årene gennemgået en betydelig udvikling, som øger behovet for opdatering.

Lilli Kirkeskov Jensen har advaret branchen om denne negative udvikling og anmodet organisationerne om at kikke på problemerne, og i 2010 sker det så.

Et antal svende er blevet uddannet til at fungere som superbrugere af stående værktøj. De skal herefter fungere som undervisere og introducere arbejdsgangene og de nye værktøjer for svendene, som tilmelder sig kurserne.

Kurserne udbydes på lokale erhvervsskoler overalt i landet, og der vil også være mulighed for, at kurserne kan afholdes hos virksomhederne.

Kurserne indledes 19. januar, og det sidste af en lang række kurser indledes 25. maj. I alt 30 kurser er geografisk spredt ud over landet, så der er kort til det nærmeste.

De svende, der tidligere har været på kursus tilbydes et 1-dages opdateringskursus. Svende, der ikke tidligere har været på kursus i stående gulvlægning, tilbydes et 2-dages kursus.

Der er forskellige tilskudsmuligheder i forbindelse med kursusrækken.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.081