23948sdkhjf

Effektiv konkurrence giver lavere priser

En betydelig del af produktivitetsudviklingen i et samfund kan henføres til effektiv konkurrence, mener direktøren for Konkurrencestyrelsen, Agnete Gersing
Effektiv konkurrence giver lavere priser, højere kvalitet og mere innovation. Det mener direktøren for Konkurrencestyrelsen, Agnete Gersing.

Den 45-årige cand.polit. og tidligere leder af Globaliseringsrådets sekretariat og en stribe andre centrale poster i den offentlige forvaltning gør dermed klart, at konkurrence har betydning for en positiv samfundsøkonomi. Det gælder både i den private sektor og i det omfang, det er muligt at skabe konkurrence om de offentlige opgaver.

- Vi kan konstatere, at når konkurrencen er effektiv, så bliver der flyttet ressourcer fra de mindst effektive virksomheder i tilbagegang til de effektive og konkurrencedygtige virksomheder, som kan skabe ny vækst, siger Agnete Gersing.

Hun mener, at en ganske betydelig del af produktivitetsudviklingen i et samfund kan henføres til effektiv konkurrence.

- Det er afgørende at fortsætte bestræbelserne på at styrke konkurrencen i den aktuelle økonomiske krise, siger Agnete Gersing.

Synspunktet underbygges af den ny fællesnordiske rapport "Competition Policy and Financial Crises" fra efteråret 2009.

Effektiv konkurrence vil efter Agnete Gersings opfattelse bidrage til, at Danmark kommer hurtigere ud af krisen.

- Samtidig medvirker konkurrence til, at virksomhederne foretager de nødvendige tilpasninger, og at produktiviteten forbedres, så virksomhederne gennem styrket konkurrencedygtighed kan afbøde konsekvenserne af efterspørgslen og kan ekspandere, når konjunkturerne vender, mener hun.

Som direktør for Konkurrencestyrelsen er det Agnete Gersings primære mål at fremme konkurrencen i både den private og i den offentlige sektor.

Sammen med sine godt 150 medarbejdere er hovedopgaven at håndhæve konkurrenceloven, som forbyder konkurrencebegrænsende adfærd. Kontrol af fusioner, indgreb overfor karteller og store virksomheder, som misbruger deres rolle på markedet til at holde små konkurrenter ude.

- Jeg er overbevist om, at hvis det for alvor lykkes at få skabt konkurrence om opgaverne i den offentlige sektor, kan man opnå betydelige besparelser, påpeger Agnete Gersing.

Undgår overtrædelser

Selvom Konkurrencestyrelsen ikke har nogen kompetence til at træffe afgørelser i konkrete sager, så kan styrelsen dog gøre to ting.

- Vi kan gå i dialog med parterne, hvis de henvender sig til os om et problem, og give gode råd, hvis man mener, at en regel er ved at blive overtrådt. På den måde kan vi undgå, at der sker overtrædelser. Vi kan også indbringe sager om overtrædelser for Klagenævnet for Udbud, som kan træffe en afgørelse, siger Agnete Gersing.

Hun gør opmærksom på, at det er vigtigt for Konkurrencestyrelsen at fortælle, at det ikke behøver at være besværligt at skabe konkurrence om opgaverne, og at det ikke går udover medarbejdertilfredsheden, når man vægter konkurrencen.

Konkurrencestyrelsen

Konkurrencestyrelsen er en offentlig styrelse. Styrelsen hører under Økonomi- og Erhvervsministeriet. Den administrerer konkurrenceloven, EU’s udbuds- og statsstøtteregler samt betalingsmiddelloven. Herudover er styrelsen sekretariat for Energitilsynet og ansvarlig for vandsektorloven.

Konkurrencestyrelsens opgave er at fremme velstand og fornyelse gennem effektiv konkurrence og effektive markeder.

På konkurrenceområdet er hovedopgaven at håndhæve konkurrenceloven. Herudover arbejder Konkurrencestyrelsen med at mindske omfanget af konkurrencebegrænsende regulering, at fremme konkurrencen i den offentlige sektor og fremme konkurrencekulturen generelt.

Konkurrencestyrelsen vejleder også andre offentlige myndigheder om EU’s statsstøtteregler og håndhæver betalingsmiddelloven, som regulerer brugen af betalingskort, f.eks. Dankortet.

På tilsynsområdet fører Konkurrencestyrelsen tilsyn med de dele af energisektoren, som ikke er konkurrenceudsat, herunder de selskaber, som driver el- og gasnettet og fjernvarmeselskaberne samt vandforsyningen.

Der er omkring 160 medarbejdere i Konkurrencestyrelsen. Konkurrencestyrelsen er organisatorisk opdelt i ni branchecentre, tre tværgående centre samt et ledelsessekretariat. Af de ni branchecentre beskæftiger de fem sig med konkurrenceområdet, mens de fire beskæftiger sig med tilsynsområdet.

Agnete Gersing

Direktør for Konkurrencestyrelsen. 45 år uddannet cand.polit. i 1991. Var i perioden indtil sin ansættelse som direktør for Konkurrencestyrelsen ansat i Statsministeriet og leder af Globaliseringsrådets sekretariat. Har haft chefstillinger i centraladministrationen, herunder som afdelingschef i Finansministeriet og direktør for Statens Jordbrugs- og Fiskeriøkonomiske Institut under Fødevareministeriet.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078