23948sdkhjf

Pas på store snemængder på taget

Statens Byggeforskningsinstitut, SBi, advarer om konsekvenserne af meget sne på tagene
Der kan være alvorlig fare forbundet ved at befinde sig i bygninger med store tagflader, hvis der på taget ligger store mængder sne.

Flere bygningers tagkonstruktion er allerede her i den aktuelle vinter kollapset, fordi tagkonstruktionen ikke er bygget til at klare vægten af så store mængder sne. Senest var det en stor vinduesfabrik i Thisted med 90.000 kvm. tag, der på dele af tagkonstruktionen måtte konstatere trykskader, fordi stålkonstruktionen, der holder taget ikke er dimensioneret til at klare så høj en vægt, som store mængder sne betyder.

13 kollapser alene i 2007

Statens Byggeforsknings Institut har med baggrund i vinteren analyseret 13 tagkonstruktioner, der kollapsede efter den usædvanlige vejrsituation i februar 2007. På den baggrund har man fundet det nødvendigt at udsende en vejledning til kommunerne, som kan informere bygningsejerne om, at man skal passe på med for store snemængder på tagene.

Det er altid bygningsejeren, der har ansvaret for, at bygningen er sikker at opholde sig i. Erhvervs- og Byggestyrelsen har derfor kontaktet kommunerne og andre ejere af store bygninger for at indskærpe ansvaret.

Adjungeret professor ved Aalborg Universitets afdeling af Statens Byggeforskningsinstitut, Jørgen Nielsen siger til Mester Tidende, at det er en udbredt misforståelse, at når tøvejret sætter ind, så bliver sneen på taget tungere.

- Det gør den faktisk ikke, men når temperaturen nærmer sig frysepunktet, er det ofte i forbindelse med et lavtryk der kommer ind, og det giver ofte regn. Når der så samtidig i forvejen er store mængder sne på taget, kan vandet - både smeltevandet fra sneen på taget og vandet fra nedbøren ofte ikke komme væk, og så stiger vægtbelastningen på taget. Det kan i værste fald medføre et kollaps, sådan som det er set i flere tilfælde. Derfor er det godt at tage sine forholdsregler ved at fjerne sneen fra taget, og i det hele tage været opmærksom på, at taget ikke belastes for voldsomt, siger Jørgen Nielsen.

Når tøsne virker tungere end frostsne, så er det fordi densiteten, dvs. tætheden i sneen er højere - altså med et højere vandindhold.

Anbefaling fra EBST

Erhvervs- og Byggestyrelsen anbefaler, at bygningsejere tager følgende forholdsregler, for at undgå personskader:

• Fjern sneen.

• Tjek at bygningen er konstrueret til at bære store snemængder.

• Vedligehold bygningen.

• Undlad at bruge bygningen ved kombinationen af kraftig storm og snevejr.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111