23948sdkhjf

Pris og kvalitet

Formanden for Danske Snedker- og Tømrermestre rejser i Mester Tidende et væsentligt spørgsmål omkring kommunale udbud af vedligeholdelsesopgaver.

Grundlæggende er det selvfølgelig kommunens opgave at sikre sig, at opgaverne udføres til billigst mulige pris, men samtidig også til den ønskede kvalitet. I sidste ende er det skatteborgernes penge, og de skal forvaltes bedst muligt, men nu er det jo sådan, at pris og kvalitet som oftest følges ad, når der er tale om håndværkeropgaver, og derfor kan man kun frygte, at kommunerne i sidste ende render ind i ubehagelige overraskelser, hvis de har købt for billigt i første omgang.

Noget helt andet er så, at det er helt tosset af de mindre og mellemstore håndværkervirksomheder, at de ikke kan enes om at etablere samarbejder, der kunne sikre dem opgaverne uden fordyrende mellemled. De burde selv kunne etablere de "paraplyvirksomheder", der koordinerer et samlet bud på større opgaver og dermed skabe den tillid hos bankerne, der kunne sikre den nødvendige garantistillelse.

På den anden side har de fleste kommuner en vis egen interesse i at sikre, at det ikke alene er store udefra kommende virksomheder, der kan byde på opgaverne, men også at de mindre lokale håndværkervirksomheder kan være med, uden at det derfor er sikkert, at de så også løber af med opgaverne. Det øger konkurrencen, og dermed kan udbud i mindre klumper i stedet for store "bunkebryllupper" være et ganske fornuftigt alternativ.

I sidste ende er det i hvert fald økonomisk skingrende vanvittigt, hvis det ender med, at det er østeuropæiske håndværkere, der løber med opgaverne, fordi de kan dumpe lønningerne ved at benytte sig af EU’s udstationeringsdirektiv. Der er allerede eksempler på, at større opgaver i Danmark løses af udenlandske entreprenørvirksomheder, eksempelvis den nye OPP-motorvej i Sønderjylland, og det vil være blåøjet at tro, at disse opgaver udføres i nævneværdig grad af danske håndværkere.

Der er ingen grund til at bebrejde at de, som DST-formanden kalder "byggeledervirksomheder", optræder på markedet, som de gør. At de kan "presse citronen" i det nuværende marked er ingen hemmelighed. Men så er det til gengæld op til de mindre virksomheder, der optræder i rollen som underleverandører, at sikre, at de får den nødvendige pris for deres arbejde. Det lyder lettere, end det er gjort, men ingen er tjent med, at mindre virksomheder konkurrerer sig selv ihjel.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11