23948sdkhjf

Kort nyt - februar 2010

Lovforslag spænder ben

Dansk Byggeri kritiserer et nyt lovforslag for at spænde ben for energirenovering af udlejningsejendomme. Forslaget kan ende med at bremse energirenoveringen af udlejningsejendomme. Hvis vedtaget, vil det kun være de bygninger, som i forvejen har et begrænset energiforbrug, som kan gennemmoderniseres med mulighed for at finansiere energiforbedringer via en højere husleje.

- Problemet med lovforslaget er, at man vil stille krav om, at bygningerne som minimum lever op til energimærke D, hvis man skal have mulighed for at finansiere energirenoveringen over huslejen. Men 40 procent af bygningerne opført før 1960 ikke lever op til dette krav.

Derfor vil cirka halvdelen af gennemmoderniseringerne falde bort, siger Mads P. Gede, erhvervspolitisk konsulent i Dansk Byggeri. Han ærgrer sig over lovforslaget, der er endnu et benspænd på vejen mod bedre boliger.

Kreditten overtager flere ejerboliger

Realkreditinstitutterne har fået en større beholdning af overtagne ejerboliger i 4. kvartal 2009. Det viser den netop offentliggjorte statistik for realkreditinstitutternes overtagne ejendomme og restancer.

Overtagelserne skyldes restancer på lån som ikke betales, og derfor overtager realkreditinstitutterne til sidst ejendommen. Institutterne havde ved udgangen af 4. kvartal 2009 overtaget 355 boliger. Det er en stigning på 115 ejerboliger i årets sidste kvartal. For hele 2009 er der tale om en stigning på 220 overtagne ejerboliger.

Færre får medhold i klager

Antallet af klager over ejendomsmæglere steg en smule i 2009 i forhold til året før. Men samtidig er der sket et fald i antallet af sager, hvor forbrugeren får helt eller delvist medhold. Det viser nye tal fra Klagenævnet for Ejendomsformidling. Klagenævnet for Ejendomsformidlings tal viser, at de 294 klager er fordelt med 161 indkomne klager i første halvår af 2009 og 133 klager i anden halvår af 2009, hvilket er tolv flere end i 2008.. Antallet af klager er dermed fortsat lavt, og følger den samme tendens, som har været gældende i de seneste år.

Der slides stadig på vejene

Husholdningerne købte i alt 62.000 nye og 408.000 brugte personbiler i 2009, opgjort i faktiske tal.

Oven på det kraftige fald især i købet af nye biler i 2008 har husholdningernes købsaktivitet i 2009 været ret stabil, men på et lavere niveau end i de foregående år. I 2009 lå købet af nye biler 33 procent lavere end i 2008 og 39 procent lavere end i 2007. Købet af brugte biler var kun 2 procent lavere end i 2008 og 10 procent lavere end i 2007.

Stort fald i dødsulykker i byggeriet

Byggeriet oplevede ikke bare et gigantisk dyk i aktiviteten i 2009. Også antallet af dødsulykker faldt dramatisk. I alt mistede syv bygningsarbejdere livet på arbejdspladsen mod 16 i 2008 og 13 i 2007.

Af de syv dødsfald skete to ikke som direkte følge af byggeaktivitet. I det ene tilfælde blev en håndværker dræbt i sin bil på vej fra en arbejdsopgave til en anden. I det andet tilfælde blev en bygningsarbejder kvalt af et stykke kød under sin frokost på en byggeplads.

- Med god vilje kan man med andre ord derfor sige, at der kun er tale om fem dødsfald i byggeriet, og det er alt andet lige en glædelig udvikling i forhold til de seneste år, selvom hvert eneste dødsfald på jobbet er et for mange, siger Gynther Honnens, forhandlingssekretær og arbejdsmiljøansvarlig i Byggegruppen i 3F.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094