23948sdkhjf

Bag en tagrenovering

Før en bygningsejer, det kan være både en andelsbolig- eller ejerboligforening, eller en privat udlejer, sætter gang i et tagboligprojekt har vedkommende været igennem mange overvejelser.
Det at aktiviteterne er taget af grundet krisen, er egentlig lidt synd, for i forbindelse med en måske nødvendig renovering af taget er der stadig ofte økonomiske fordele i samtidig at indrette boliger i en førhen ikke udnyttet tagetage.

De økonomiske fordele ligger selvfølgelig i salgs- eller udlejningsprisen på de nye boliger. Udover at tagetagen bliver velisoleret hvis der indrettes nye boliger i taget, kan prisen være med til at finansiere fornyelser på ejendommen. I disse tider er det selvfølgelig vigtigt at være opmærksom på tekniske fornyelser der kan hjælpe miljøet, men også komfortforbedringer som elevatorer og tagterrasser kan komme på tale. Udover at salgs-/udlejningsprisen kan dække en hel del forbedringer, så forbedres økonomien også ved at fordelingstallene ændrer sig.

Den bedre komfort

Endelig kan en husejer (boligforening) vælge at forbedre tilbuddene til beboerne. Det kan være de øverste beboere der får mulighed for at udvide deres boliger, eller man kan blive enige om at etablere elevatorer, tagterrasser eller andre former for fællesrum. En tagterrasse med et møde/festrum, et lille køkken eller måske et gæsteværelse er en kvalitet i hverdagen. Man kan blive mødt af krav om etablering af elevatorer hvis det overhovedet er muligt. Elevatorerne kan både stilles uden for huset, måske i forbindelse med etablering af altaner, eller de kan føres i de eksisterende bagtrapperum hvis hovedtrappen brandsikres.

De svære regler

Lovgivningsmæssigt bevæger man sig, ligesom med byggeteknikken, lige på kanten af det mulige. Det er derfor vigtigt at skrue et projekt fornuftigt sammen. Det gør man ved tidligt at få fat i en rådgiver der har prøvet sådanne sager før, han kan overskue både økonomi, teknik og love og regler. Ligeledes er det vigtigt at tale med kommunen hurtigt. De kan rådgive om mulighederne, også om mulighederne for dispensationer for visse byggeregler. Det bliver næsten altid nødvendigt. Til gengæld stiller mange kommuner sig velvillige da det opfattes som et kvalitetsløft med flere beboere og bedre lejligheder. Love og regler er lidt enklere i de tilfælde man blot udvider de øverste lejligheder opefter.

Energien

Som udgangspunkt skal man regne med at bygningsreglementets energiregler for nybyggeri skal følges, idet et tagrenoveringsprojekt altid overstiger grænsen for mindre ombygninger. Den er på 25 % af en bygnings ejendomsværdi fraregnet grundværdien, eller 25 % af en bygnings overflade. Det betyder at hele bygningen skal opfylde BR08’s varmetabsregler hvis udførelsen af dette er rentabelt efter en række regler. En energimærkningsrapport er et godt værktøj i denne forbindelse.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126