23948sdkhjf

Havvindmøller ved Sprogø får højteknologisk overfrakke

Muehlhan A/S står for rustbeskyttelsen af de syv, 70 meter høje havvindmøller, som fra december skal levere grøn energi til Storebæltsbroen og Øresundsbroen
Det er vådt at være havvindmølle. Og salt. Og koldt. Og blæsende, forhåbentlig. Derfor er det vigtigt, at havvindmøller er pakket godt ind, men en gigantisk overfrakke af uld er ikke lige sagen. Der skal højteknologiske løsninger til at sikre, at de syv mastodontiske møller i den nye Sprogø Havvindmøllepark, som placeres umiddelbart nord for Sprogø med Storebæltsbroen som nabo, kan tåle den fugtige og saltmættede havluft.

Fra december skal møllerne producere al den energi, som forbruges i forbindelse med driften af Storebæltsbroen og Øresundsbroen - den samlede kapacitet bliver på 21 mW årligt. Det er broernes ejer, Sund & Bælt A/S, der står for den miljørigtige milliardinvestering i havvindmølleparken. Møllerne er produceret i Danmark. Og Muehlhan A/S har ansvar for, at møllerne er klædt på til de barske forhold.

Specialist i overfladebehandling

Netop nu er Muehlhan A/S i gang med at overfladebehandle de 70 meter høje tårne til de syv vindmøller, som senere opstilles på fundamenter nord for Sprogø. Det er højteknologisk rustbeskyttelse i superstørrelse - men bestemt ikke nyt for Muehlhan, der er Danmarks største specialist i overfladebehandling af vindmøller og i Herning har verdens største anlæg til overfladebehandling af vindmøller og andre store stålemner, bl.a. til offshore-industrien.

Divisionsdirektør Vandad Pachai, Muehlhan Vind Energi, fortæller:

- Tårnene ankommer til vores afdeling i Vissenbjerg på Fyn i hver 3 sektioner, som først sandblæses ned til det nøgne stål. Dernæst udføres en såkaldt metallisering, før tårnene sprøjtemales udvendig og indvendig med tre lag supermodstandsdygtig coating.

Muehlhan har certificeringerne ISO 9001 for kvalitet, ISO 14001 for miljø og OHSAS 18001 for sikkerhed og arbejdsmiljø. Det betyder, at mølletårnene overfladebehandles efter de mest miljøskånsomme metoder og med de mest højteknologiske, miljøvenlige og effektive materialer.

Projektets forløb

Allerede i februar påbegyndte NKT Cables A/S i samarbejde med Peter Madsen Rederi A/S og AB Svensk Sjöentreprad kabelarbejdet til Sprogø Havvindmøllepark, og 10. august begyndte Aarsleff/Bilfinger Berger at grave ud og støbe de kraftige betonfundamenter, som møllerne skal stå på. Herefter transporteres komponenterne til møllerne til Kalundborg havn, hvorfra de blev udskibet til montering.

Fra midten af november og frem til 7. december testes møllerne. Og det store projekt kulminerer i forbindelse med FNs klimatopmøde i København fra den 30. november til den 11. december. Ifølge planerne vil en delegation med bl.a. USA’s præsident, Barak Obama, og Danmarks klimaminister, Connie Hedegaard, tage Sprogø Havvindmøllepark nærmere i øjesyn.

- De prominente gæster vil naturligvis primært koncentrere sig om det miljø- og klimamæssige ansvar, som Sund og Bælt A/S påtager sig ved at opføre havvindmølleparken og dermed gøre de to store broer selvforsynende med CO2-neutral energi, men det er klart, at der også vil blive fokuseret skarpt på danske producenters og underleverandørers førende globale position inden for vindenergi og dermed også på den rolle, som Muehlhan spiller over hele kloden med hensyn til krævende overfladebehandling af havvindmøller, slutter Vandad Pachai.

jfr
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094