23948sdkhjf

Krav om praktikplads

Flere kommuner arbejder på at indføre krav til virksomheder om lærlinge for at byde på kommunale opgaver. Unfair mener arbejdsgivere
Manglen på praktikpladser får nu flere kommuner til at overveje, om de skal indføre et decideret krav om lærepladser hos virksomheder, som ønsker at byde på kommunale bygge- og anlægsopgaver.

De særlige sociale klausuler har været kendt længe i udbudskontrakter, hvor den vindende virksomhed påtager sig en nærmere angivet social forpligtelse ved for eksempel at ansætte medarbejdere på særlige vilkår.

Og det er en sådan social klausul om praktikpladser, som blandt andet Århus Kommune nu overvejer at bruge ved udbud af kommunale bygge- og anlægsopgaver.

Det sker ud fra en betragtning om, at hensynet til flere praktikpladser hænger sammen med kommunens opgave med integration af ledige på arbejdsmarkedet.

Kommunen anfører dog selv, at det ikke vil være lovligt at lade en virksomheds uddannelsespolitik eller lignende social klausul indgå i vurdering af tilbuddet. Men det vil være lovligt at indsætte en social klausul, der varetager hensynet til praktikpladser som et kontraktvilkår.

En ekstra byrde

Dermed skal det sociale hensyn knytte sig til den enkelte opgave og ikke den generelle personale- og uddannelsespolitik i virksomheden.

Men en sådan social klausul er unfair, mener Dansk Byggeri. For det vil straffe virksomheder, som allerede har lærlinge i virksomheden, hvis udbuddet stiller krav om, at man ansætter for eksempel to lærlinge mere.

- Vi er ikke meget for en social klausul, der stiller krav om X antal lærlinge til en opgave, for det vil pålægge virksomheder, som allerede løfter et uddannelsesansvar, en ekstra byrde uden at tage hensyn til deres nuværende uddannelsesansvar. Dermed får de ikke nogen goodwill for allerede at have lærlinge i virksomheden, siger afdelingschef Louise Pihl fra Dansk Byggeri.

En samfundsopgave

Om det er alle kommunale bygge- og anlægsopgaver, som skal omfattes eller kun over en vis beløbsgrænse, vides endnu ikke, men 3F er parat til at kræve, at alle opgaver omfattes.

- I princippet bør det gælde alle opgaver, som stiller krav om lærlinge, for det er en samfundsopgave at uddanne i Danmark. Vi står med et stort problem i Danmark, at vi om nogle år kan mangle faglært arbejdskraft, siger uddannelseskonsulent i 3F Steen Boesen.

Han går samtidig skridtet videre og mener, at selvom der stilles krav om praktikpladser i udbuddet, behøver man ikke bruge den pågældende lærling til arbejdet.

- Det kommer jo meget an på, om det passer ind i lærlingens uddannelsesforløb, siger Steen Boesen.

En god leverandør

Kommunernes Landsforening (KL) mener også, at det er vigtigt, at virksomhederne påtager sig et større uddannelsesansvar, og derfor bakker KL op om en social klausul om praktikpladser i kommunale bygge- og anlægsudbud.

- Men det er vigtigt at understrege, at det alene løser jo ikke problemet med manglen på praktikpladser. Samtidig er det jo ikke sådan, at det er et ultimativt krav. For har kommunen en rigtig god leverandør i forvejen, ville det da være dumt at udelukke vedkommende, siger formanden for KL’s arbejdsmarkeds- og erhvervsudvalg, Erik Nielsen, der er borgmester i Rødovre Kommune.

Et lignende krav om praktikpladser kan være på vej i København. Den kommende overborgmester Frank Jensen (S) luftede idéen under den kommunale valgkamp omhandlende opgaver for over fem millioner kroner.

Og i Silkeborg og Favrskov kommuner har den lokale LO-formand opfordret kommunerne til at kræve praktikpladser, ligesom Horsens Kommune også er på overvejelsesstadiet.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.081