23948sdkhjf

De store renoveringer

Urbanplanen først på Amager, gennemgår store renoveringer igen. De har ofte tidligere fået mindre renoveringer, men beboernes forventninger, sammenholdt med nye isolerings- og indeklimakrav og endelig sammenholdt med et ofte meget tiltrængt kvarterløftprojekt gør det nødvendigt at foretage gennemgribende renoveringer før man kan sige at de er i orden til de næste 50 år
De gamle elementbyggerier fra 60"erne lever ikke op til nutidens standarder. Så selvom der blev skiftet vinduer og facader, og foretaget indvendige istandsættelser for knap 20 år siden stod facaden til endnu en stor tur. Den tidligere renovering blev foretaget med første generation af asbestfri eternit, og det holder som bekendt ikke. Denne gang skal den gerne blive tæt og varm. De store grønne gårde var efterhånden også ret nedslidte. I denne omgang var det altså facadens isolering og hele landskabet omkring husene der skulle have en tur. Det skulle foregå med det mest udvidede beboerdemokrati og medbestemmelse jeg endnu har hørt om. Man startede i 2004 med at opbygge den organisation der fra beboernes side skulle styre det hele.

Partnering

Der blev også dannet en partnering organisation med boligselskabet, rådgivere og lidt senere også hovedentreprenøren. Med udgangspunkt i et rammebeløb på 280 millioner skulle man se hvad man kunne opnå. Sidenhen blev der foretaget tilkøb, blandt andet valgte beboerne også at få skiftet de ca. 20 år gamle vinduer fordi man kunne se frem til at det skulle ske indenfor en kortere årrække alligevel. Så slutsummen blev på 370 millioner. I 2007 blev der bygget mock-ups, og kort efter gik man i gang for alvor.

Beboerdemokratiet

Et af resultaterne af den udvidede beboerindflydelse blev at de enkelte har fået udvidet valgfrihed. Her bor 7000 mennesker i 2500 lejligheder. Med en tabel over huslejeforhøjelser har de kunnet vælge mellem franske altaner ved soveværelserne, altaner ved køkkenerne, flotte lægivende sidevægge og endelig kunne man få et bedre gulv på altanen. De har også været inde over planlægningen af de grønne områder med ønsker til indretningen.

At beboerne har haft alle disse valg har også betydet at facaden er blevet mere levende, mere varieret. I den etape jeg går rundt i, 650 lejligheder, har det resulteret i 198 altaner, og i alt 300 varianter med diverse tilvalg og franske altaner inkluderet.

Jeg kan ikke rigtigt forstå at man ender med lejligheder med så store variationer. Det må da give problemer med den fremtidige udlejning. Det er løst ved at der i entreprisekontrakten er indgået aftale om at Enemærke og Petersen skal komme igen med mellemrum og eftermontere altaner mm, hvis lejerne ønsker det.

- Det kræver at man har lyst til at arbejde på denne måde, ellers løber man sur i de mange tiltag der jo gør logistikken mere udfordrende, men det har også været spændende, siger projektleder John Engelstrup Hansen fra Enemærke og Petersen.

Organisationen

Udover at den store sag, der omfatter 80.000 kvadratmeter facade og en 177.000 kvadratmeter grund, er delt i fire etaper er den opdelt med en byggeleder for hver etape og en beboerkoordinator hvor man kan henvende sig med ønsker og klager. Dette har gjort det hele lidt mere håndterbart, og tidsplanen kan derfor overholdes. Man er færdig engang til sommer - før tiden. Den første kontrakt, og etape, stod færdig i 2009. Det var Remisevænget øst, ca. 40 procent af hele opgaven. Her blev arbejdet med 5 forskellige facadeudsmykninger, men det er valgt fra i resten af byggeriet.

Byggepladsen

Der er plads nok på de store parkeringsarealer til at have ordentlige skure og oplag. Der bruges nu ikke megen oplagsplads da alle "varer" først kommer en eller to dage før de skal bruges. Der sidder op til 13 mand i skurene og planlægger. Der går 80 mand på pladsen, den dag jeg er forbi. Det er nogenlunde gennemsnittet. Sikkerhedsarbejdet er koordineret for alle fire etaper, og selv om der ikke har været påtaler fra Arbejdstilsynet er der sket et par mindre uheld. En fod er forvredet, en hånd er brækket og det værste var nok den skadede skulder der kom, da et læs var ved at skride under et mindre løft. Selvom man skal holde sig væk, kaster man sig jo ind for at redde, hvad reddes kan.

Elementerne

Det store facade arbejde består i at pille den gamle eternit ned rense efter ind til den gamle vindspærre, efterisolere og derefter pakke det hele ind igen. For ophæng af de nye altaner er der skabt et nyt statisk knudepunkt der udføres i stål. I starten voldte det lidt problemer med montagen, men med rutinen er arbejdet blevet lettere.

Man skulle tro at det var fordelagtigt at fremstille den nye facade som elementer på værksted og så blot montere på selve pladsen. Men de gamle huse er ikke helt ens, og også lidt skæve, så kun på den højeste blok har man valgt denne løsning. Alle andre steder anvendes trærammer der så isoleres og pakkes ind på stedet.

Arbejdet udføres fra liftplatforme for ikke at genere beboerne for meget med stilladser. I det hele taget kan beboerne komme rundt næsten overalt, hvor liftene er over dørhuller kan de simpelthen ikke køre helt ned. I disse dage eksperimenteres der med teltinddækning af selve platformen for at kunne arbejde uden vejrligsdage, men det virker ikke overbevisende med de små forsøg, og lidt skæve telte. Sådan noget skal tænkes ind i byggepladsprojektet fra starten, så kan man lave et telt der fungerer og giver adgang til materialetransport. Og der er jo i virkeligheden vejrligsdage året igennem.

De medvirkende er

Bygherre Urbanplanen – boligforeningen 3B, København

Bygherrerådgiver Witraz arkitekter K/S, København

Arkitekt JJW Arkitekter A/S, København

Ingeniør Dominia AS, København

Landskabsarkitekt GHB landskabsarkitekter a/s, København

Kommunikation REKOMMANDERET, København

Hovedentreprenør Enemærke og Petersen a/s, Ringsted

Egenproduktion: Murer, maler, tømrer, facade

VVS Bøgelund VVS a/s, Rødovre

EL Høyrup & Clemmensen a/s, København / Lindpro as, Glostrup

Tag Icopal A/S, Herlev

Ventilation BENVENT Klima-Service ApS, Næstved

Gartner F.J. Poulsens anlægsgartneri, Taastrup

Omkostningerne ender på ca. 370 millioner, så det er en af Danmarks største renoveringssager.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156