23948sdkhjf

Sikkerheden svigter på byggepladserne

Der er fortsat alt for mange byggepladser, hvor der sker helt basale svigt med sikkerheden
Arbejdet på et klokketårn blev i går helt stoppet. For stilladset, som medarbejderne kravlede rundt på i 25 meters højde, var opsat på en måde, hvor de mest basale sikkerhedsregler var tilsidesat og medarbejderne var udsat for umiddelbar livsfare. Et andet sted på et tag arbejdede et hold byggefolk med at montere ovenlysvinduer i 10 meters højde – helt uden sikring mod fald og gennemstyrtning.

Det er blot et par af de situationer, som Arbejdstilsynets tilsynsførende i går løb ind i under den landsdækkende aktion over for sikkerheden i byggeriet.

- Det er svært ikke at blive en smule nedtrykt over forholdene, siger chefkonsulent i Arbejdstilsynet Kell Guldager Petersen.

- Det gode er, at der helt sikkert er mange byggepladser og virksomheder, hvor man tager sikkerheden alvorligt og tager de fornuftige og fornødne skridt til hele tiden at sikre, at alle medarbejdere kommer hjem i god stand. Men der er altså samtidigt også alt for mange steder, hvor man lader stå til og spiller hasard med medarbejdernes liv og helbred, understreger Kell Guldager Petersen..

Ved aktion besøgte Arbejdstilsynet i alt 152 byggepladser over hele landet. På 67 byggepladser var forholdene i orden, mens Arbejdstilsynet på de øvrige 85 byggepladser måtte stoppe arbejdet 159 gange med et forbud eller et strakspåbud. Og på de byggepladser skal de indstille sig på snart at se Arbejdstilsynets grønne hjelme igen.

Opfølgende aktion

- Vi kommer meget snart igen på en opfølgende aktion, hvor vi vender tilbage til de byggepladser, hvor vi i dag har måttet reagere på farlige forhold, forklarer Kell Guldager Petersen.

- På den måde signalerer vi, at man altså skal tage Arbejdstilsynets reaktioner alvorligt og følge op på de forhold, der ikke er i orden. Og der gælder ingen undskyldning, for det er altså de alvorlige sikkerhedssvigt, vi kigger efter på de her aktioner.

Kell Guldager Petersen understreger, at de aktuelle aktioner ikke er enlige svaler, men skal ses i sammenhæng med det øvrige arbejde, som Arbejdstilsynet gennemfører.

- Aktionerne, som der kommer flere af i efteråret, er jo bare ét element i vores arbejde for at højne sikkerheden på landets byggepladser, siger Kell Guldager Petersen.

- Til daglig fører vi jo masser af almindelige tilsyn med branchen.Men myndigheden kan ikke gøre det alene. Vi har også brug for, at både arbejdsgivere og lønmodtager bliver ved med at støtte op om, at sikkerheden skal være i orden – og helt afgørende er det selvfølgelig, at man på hver enkelt virksomhed tager spørgsmålet op.

For alle har interesse i, at folk kommer sikkert hjem fra job, også dem i byggeriet.

tøtte

"]Læs også: Et sikkert arbejdsmljø koster
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078