23948sdkhjf

Værd at vide om tagpaptage

Ny bygherrevejledning med konstruktionseksempler og ansvarsregler ved udskiftning og renovering af tage med tagdækning af tagpap og tagfolie
Tagpapbranchens oplysningsråd (TOR) og Dansk Byggeri har med udgangspunkt i tagpaptages specielle forhold udgivet en ny vejledning, som beskriver forholdene ved udskiftning og renovering af tage med tagdækning af tagpap og tagfolie.

De lovmæssige krav til rentabel efterisolering gennemgås og de fugt- og varmetekniske krav præciseres i vejledningen, som har titlen: "Bygherrevejledning - Renovering af tage med tagpap og tagfolie, energibesparelse og efterisolering"

Lovgrundlaget for kravet om rentabel energibesparelse findes i BR10 kap. 7.4 stk.1 og 2. Her fastslås, at der skal gennemføres en rentabel energibesparelse, hvis klimaskærmen (f.eks tagpaptaget) ombygges eller ændres (Se www.bygningsreglement.dk).

Ved ændring af tagdækningen med tagpap/folie er hovedreglen den, at der skal udføres en efteriso-lering svarende til en U-værdi på 0,15W/m2/K eller lavere. Det giver typisk en samlet isole-ringstykkelse på 250-300 mm. Hvis der i forvejen er en samlet isoleringstykkelse på 200 mm eller mere er det ikke rentabelt.

Vejledning indeholder en oversigt om disse forhold og fortæller mere specifikt om rentabilitet. Hvis et indgreb i tagfladen er en reparation, som omfatter mindre end 50 pct. af tagfladen bortfalder kravet om efterisolering.

Over for kommunen er bygningsejeren ansvarlig for, at bygningen opfylder kravene i byggeloven (jf. § 17 i byggeloven) herunder også BR10. Bygningsejerens ansvarsforhold, hvor den lovpligtige efterisolering i forbindelse med en tagrenovering ikke er gennemført, beskrives udførligt i vejledningen.

Forskellen på koldt eller varmt tag beskrives kort, og der vises konstruktionseksempler på de for-skellige tagopbygninger med efterisolering.

Ved udvendig efterisolering af et koldt tag er der en række fugttekniske forhold, der skal iagttages. Den udvendige isolering skal således ved normal fugtbelastningsklasse f.eks. have en isoleringstykkelse på 150% af den eksisterende. Det betyder, at ved en eksisterende isolering på 100 mm, skal den nye udvendige isolering være mindst 150 mm, for at undgå fugtproblemer i tagkonstruktionen.

Tegninger i vejledningen viser også, hvordan man kan undgå en forhøjet sternkant ved at afslutte med en reduceret isoleringstykkelse ved tagkanten.

Afslutningsvis gennemgås kort principperne for afvanding af disse tagtyper. Endvidere omtales nødvendige følgearbejder, som typisk forekommer ved en udvendig efterisolering. Omkostningerne hertil medtages i en rentabilitetsberegning.

Tagpapbranchens Oplysningsråd har tidligere udarbejdet TOR-anvisning 31 (marts 2011), som endnu mere udførligt gennemgår reglerne for varmeisolering, energi- og rentabilitetsberegninger ved ombygning.

tøtte

Se vejledningen her
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093