23948sdkhjf

Virksomheder og unge taber på kommuneaftalen

Både de lokale virksomheder og unge på erhvervsuddannelserne på Sjælland kommer til at tabe på den kommuneaftale, som regeringen og KL netop har indgået. Der er dog lyspunkter i de klimatiltag, som kan give beskæftigelse lokalt på Sjælland, vurderer Dansk Byggeri
- Det er dejligt, at kommunerne vil sikre både borgere og virksomheder mod oversvømmelser, og derfor investerer 2,5 milliarder kroner i klimaløsninger. Investeringerne kommer til at give lokale arbejdspladser på et tidspunkt, hvor der er behov for vækst, siger formand for Dansk Byggeri Østsjælland, Niels Moestrup.

Men derudover er Dansk Byggeri Østsjælland ikke særlig glad for den aftale, som kommunerne og regeringen har lavet om økonomien for 2013. Fremover skal udbud af kommunale opgaver som fx vedligeholdelse af grønne områder eller snerydning nemlig bero på en frivillig vurdering i kommunerne.

- Undersøgelser viser gang på gang, at der er penge at spare ved at udlicitere. Derfor er det ærgerligt, at der ikke længere er krav om, at kommunerne skal udlicitere en bestemt andel af deres opgaver. Tværtimod lægger aftalen op til, at kommunerne skal spare på annonceringen af udbud, og dermed vil færre opgaver blive sendt i udbud, siger Niels Moestrup.

Og det kommer til at få konsekvenser for både skatteborgere og lokale virksomheder.

- Det vil ramme det lokale erhvervsliv, som jo udfører mange opgaver for kommunerne. Samtidig vil kommunerne heller ikke få mest mulig ud af deres skattekroner. Så det tegner til at blive en dårlig forretning for alle parter, siger Niels Moestrup.

Men også for de lokale unge, som leder efter en praktikplads, er der dårligt nyt i kommuneaftalen. Der lægges nemlig op til, at der benyttes sociale klausuler om uddannelses- og praktikpladser ved større udbud. Dansk Byggeri foretrækker frivillige partnerskaber, hvor kommune, erhvervsskole og de lokale virksomheder går sammen om at finde praktikpladser til alle.

- Vores erfaring er, at sociale klausuler fører en masse bureaukrati med sig, og samlet set ikke flere praktikpladser, mens vi har erfaringer med, at frivillige partnerskaber giver flere praktikpladser. Derfor har Dansk Byggeri indgået partnerskabsaftaler med bl.a. Roskilde og Greve kommuner for at sikre praktikpladser til de unge, som mangler en. Vi opfordrer alle kommuner til at gå samme vej, siger Niels Moestrup.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11