23948sdkhjf

Moms-systemet skal ændres

EU's momssystemer skal hænge bedre sammen, så det bliver nemmere for erhvervslivet i alle EU-landene at bruge.
EU's økonomi- og finansministre blev forleden enige om, at momssystemet trænger til en ordentlig make-over. Momssystemet har eksisteret i mere end 40 år og er løbende blevet justeret, men det har vist sig ikke at være nok. Tiden er simpelthen løbet fra det nuværende momssystem i takt med globaliseringen.

Enigheden om EU-kommissionens plan for fremtidens momssystem har været en væsentlig prioritet for formandsskabet på skatteområdet, og den succes er nu i hus.

Formanden for arbejdsgruppen i EU, Jeanette Rose Hansen, Skatteministeriet, siger, at EU nu har taget det første skridt til en forbedring af det nuværende momssystem.

- Vi glæder os til at komme i gang med at føre de første initiativer ud i livet, siger hun.

Erhvervslivet efterlyser et enklere momssystem

Inden EU-kommissionen fremsatte sit forslag med idéer til et nyt forbedret momssystem, har den

gennemført en omfattende europæisk høring. Med mere end 1.700 høringssvar stod det klart, at erhvervslivet ikke opfatter EU's momssystem som et fælles system, men som 27 forskellige, fordi EU-medlemslandene fortolker EU's momsregler forskelligt.

Virksomhederne påpeger, at det er lettere at handle med virksomheder uden for EU end inden for EU, og det er en falliterklæring for det det indre markeds funktion.

EU-kommissionens fokusområder

EU-kommissionen er derfor kommet med en plan for, hvordan fremtidens momssystem kan forbedres. Kodeordene er et mere enkelt, mere effektivt og robust momssystem.

Lykkes det at nå målene, vil det betyde færre administrative byrder for såvel erhvervsliv som skattemyndigheder, så ressourcerne kan bruges på at skabe vækst i stedet for, og samtidig skal man sikre at momsindtægterne kommer i de respektive statskasser, så EU's budgetter konsolideres. Dette stemmer fint overens med de konklusioner, som blev vedtaget af EU's statsoverhoveder i begyndelsen af marts.

Forslag på vej

EU-kommissionens plan består af en lang række initiativer, som skal undersøges nærmere, og så vil EU-kommissionen i løbet af de næste år fremsætte konkrete forslag, som EU-medlemslandene kan drøfte i detaljer.

Det første forslag om en hurtig reaktionsmekanisme, som EU-medlemslandene kan bruge, når de opdager ny pludselig svig, er lige på trapperne og vil blive drøftet under det cypriotiske formandskab, som følger efter det danske.

Men der er også arbejde i gang med to andre forslag, som erhvervslivet har efterspurgt.

Det ene er en elektronisk web-portal med let tilgængelige oplysninger, som virksomhederne har brug for, når de handler på tværs af landegrænserne.

Det andet er et EU momsforum, hvor erhvervsrepræsentanter, skattemyndigheder og EU-kommissionen kan drøfte spørgsmål af interesse for begge parter.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109