23948sdkhjf

Nye byggesystemer hitter blandt entreprenørerne

Krise og strammere lovkrav har betydet, at der er fokus på nye, alternative byggeløsninger
Entreprenør Kaj Thrane fra KL Byg & Service i Give mener ikke, at man som håndværker skal holde igen i forhold til at gå nye veje, hvis det kan give større effektivitet eller et bedre arbejdsmiljø.

Murervirksomheden har netop stået for udførelsen af 40 luksuslejligheder i Hyvildparken i Brande, hvor man har anvendt det nye Silka Vægsystem fra Xella til alle bærende konstruktioner og lejlighedsskel.

Den igangværende krise og de strammere lovkrav har betydet, at der er fokus på nye, alternative byggeløsninger. De 40 lejligheder i Hyvildparken er tegnet af arkitektfirmaet DOMO, og de er designet med henblik på bedre komfort, sundere indeklima og lavere udgifter til opvarmning.

Bygherren Egebæk Byg A/S overvejede først beton, men på grund af kalksandstens-blokkenes gode egenskaber kombineret med en hurtigere leveringstid og en bedre økonomi, så valgte man Silka systemet, hvilket til gengæld krævede en samarbejdspartner, som var villig til at bruge tid på at lære det nye byggesystem at kende.

En ny tids løsninger

Kaj Thrane står spidsen for familievirksomheden KL Byg & Service, der har fem ansatte, som alle har været involveret i arbejdet på Hyvildparken. Kaj Thrane fortæller i den forbindelse:

- Før Brande-byggeriet havde vi ikke arbejdet med Silka-blokkene, men selvom jeg efterhånden har rundet de 54 år, så mener jeg ikke, man skal være bange for at prøve noget nyt. For at kunne bygge med Silka har vi været nødt til at investere i en kran på 400 kg til 3 tons til at udføre montagen med, ligesom alle vores folk har fået krancertifikat.

Vi er en lille virksomhed, så det er en satsning for os, men det er vigtigt i dag for at forblive konkurrencedygtige.

Færre løft giver bedre arbejdsmiljø

- Jeg ønsker ikke at forsvare én byggemetode, hvis man kan opnå større effektivitet og et bedre arbejdsmiljø ved andre byggemetoder. På Hyvildparken har vi foretaget mange færre tunge løft i forhold til almindeligt murstensbyggeri, og det er en enorm fordel i det lange løb. Håndværkere har fokus på et godt arbejdsmiljø, og det er vi nødt til, hvis vi ønsker et langt og aktivt arbejdsliv, fortæller Kaj Thrane.

Silka Vægsystem kombinerer styrken og stabiliteten fra beton med fleksibiliteten fra blokmurværket, og montagen udføres typisk af to personer. Til hver byggesag leveres der omfattende montagetegninger fra Xella, disse indeholder en plantegning af alle væggene, samt detaljerede opstalter af hver enkelt væg, hvor alle Silka blokke, åbninger og overliggere er optegnet og nummererede. Kaj Thrane fortæller i den forbindelse:

- Det kræver helt klart noget energi at sætte sig ind i systemet, men da vi først lærte processen at kende, så gik det nemt. Vi er vant til at kunne tilpasse porebetonblokkene på pladsen, hvilket er mere kompliceret og kræver andet værktøj med Silka vægsystemet. Montagen tog i starten længere tid, end vi havde regnet med, men det gik hurtigere og hurtigere, og i sidste ende vil jeg vurdere, at vi kan komme ned på det samme tidsforbrug som ved almindelig murstensbyggeri.

Fleksibilitet i byggeprocessen

Silka Vægsystem består af blokke, der produceres ud fra modulmål på 12,5 cm, det vil sige at alle højder og bredder, der er opgående med 12,5 cm, vil kunne bygges i hele blokke, uden tilskæringer.

Dog er det i forhold til beton nemmere at lave tilpasninger i løbet af byggeprocessen, da man med Xellas produkter eksempelvis kan lave udfræsning til el til allersidst, da kablerne ikke er låst fast i betonelementet.

Xellas mål er at skabe standardiserede produktionsprocesser til anvendelse i et fleksibelt byggeri til lavest mulige omkostninger. Xella er verdens største producent af vægsystemer i porebeton og kalksandsten og producerer mere end 10 mio. kbm om året.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063