23948sdkhjf

Øget misbrug af ordning med virksomhedspraktik

Næsten alle afdelinger i Dansk El-Forbund har eksempler på sager, hvor elektrikere er blevet sendt i fornuftsstridig virksomhedspraktik
Ti ud af Dansk El-Forbunds 13 afdelinger har inden for det seneste halvandet år oplevet, at elektrikere er blevet sendt i fornuftsstridig virksomhedspraktik. I flertallet af sagerne er elektrikerne havnet i praktik som elektrikere – nogle endda i den samme virksomhed, de er blevet udlært i. Det viser en optælling, fagbladet Elektrikeren har foretaget.

I 2010 viste en tilsvarende optælling, at otte ud af de 13 afdelinger havde haft sager om virksomhedspraktikmisbrug. Udviklingen går altså i den forkerte retning, konstaterer forbundet. Særligt slemt står det til i afdeling MidtVest. Afdelingen havde 11 sager sidste år og har indtil videre haft fire sager i år.

- Vi har nogle jobcentre her i området, hvorfra misbrugssager kommer i en lind strøm. Vi har haft flere eksempler på nyudlærte elektrikere, som er blevet sendt i virksomhedspraktik i det firma, de er blevet udlært fra – endda lige efter at de er blevet udlærte, fortæller afdelingsformand Per Ørberg.

I forbundet er der frustration over udviklingen. Situationen betegnes som løntrykkeri og konkurrenceforvridning.

En form for løntrykkeri

- Virksomhedspraktikken er tænkt som redskab til ledige, der er i tvivl om, hvad de skal beskæftige sig med fremadrettet. Men det ved en nyudlært elektriker sådan set godt efter fire års læretid, siger Jan Jensen, næstformand i Dansk El-Forbund.

- Det er en form for løntrykkeri, fordi man udfører arbejde for dagpenge. Dermed giver ordningen også ulige konkurrence for de firmaer, der ikke gør brug af virksomhedspraktik, mener næstformanden.

- Virksomhedspraktik er godt for de personer, der rent faktisk har et behov for at få afklaret deres kvalifikationer. Det er ikke ordningen som sådan, jeg er imod – det er måden, den administreres på. Kommunerne får højere refusion fra staten for ledige, de sender i virksomhedspraktik, end for såkaldt passive ledige.

Derfor skal finansieringen omtænkes, mener Jan Jensen. Han håber derfor, at beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) kommer med et udspil til forbedringer af administrationen af ordningen under trepartsforhandlingerne.

I Folketinget er arbejdsmarkedsordførerne for henholdsvis Socialdemokraterne og SF – Leif Lahn Jensen og Eigil Andersen – langt hen ad vejen enige i kritikken af ordningen og parate til at gennemføre ændringer, muligvis i forbindelse med den kommende finanslov, fortæller de til Elektrikeren.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078