23948sdkhjf

Lovpligtigt el-eftersyn sikrer mod brand

Et eleftersyn er en stikprøvevis gennemgang af boligens elinstallationer og giver både sælger og køber et billede af boligens elsikkerhedsmæssige tilstand
Fra 1. maj er det lovpligtigt at få lavet et eleftersyn i forbindelse med hushandler, hvor der skal tegnes en ejerskifteforsikring. Det sikrer en mere tryg bolighandel og vil på sigt betyde, at mange af de 700 årlige elbrande undgås.

Det mener TEKNIQ

– Vi ved, at der er mange ulovlige elinstallationer i de danske hjem. F.eks. viser en undersøgelse blandt TEKNIQs elinstallatører, at 72 pct. af dem har udbedret ulovligt el indenfor det seneste år. Med eleftersynsordningen vil flere få vished for, om der er ulovlige elinstallationer, som kan forårsage brand eller elektrisk stød, før man køber en bolig, siger chef for teknisk afdeling i TEKNIQ, Christian Jarby.

Han forklarer, at ulovlige elinstallationer ofte findes i boliger, selvom ejeren ikke ved det.

– Det er de færreste, som ønsker at bo i et hjem, hvor der er elinstallationer, som kan forårsage brand eller elektrisk stød. Derfor vil mange formentlig bliver overraskede over at finde ud af, at der faktisk er ulovlige elinstallationer.

Det kan være på grund af uvidenhed om, hvad man må, eller fordi man har stolet på, at en bekendt kunne ordne det, siger Christian Jarby, der mener, at eleftersynsordningen vil højne elsikkerheden generelt:

Info på ny hjemmeside

– Når de ulovlige installationer bliver opdaget, så bliver de også udbedret, ligesom der vil blive skabt en generel opmærksomhed omkring elinstallationer. Det vil gavne elsikkerheden og forhåbentlig mindske antallet af elulykker og elbrande på sigt, siger Christian Jarby, der tilføjer, at der hvert år registreres 700 brande i boliger som følge af fejl i elinstallationerne.

For at gøre den nye ordning overskuelig for huskøbere, sælgere og andre interessenter har TEKNIQ lavet hjemmesiden www.eleftersyn.info.

– På hjemmesiden kan forbrugere få informationer om, hvornår man skal have lavet et eleftersyn, hvad et eleftersyn indebærer, hvad det koster og så videre. Ligeledes kan man finde ud af, hvad man selv må udføre af elarbejde i hjemmet og finde sin nærmeste autoriserede elinstallationsvirksomhed, siger chef for teknisk afdeling i TEKNIQ, Christian Jarby.

Han understreger, at forbrugerne, ved at vælge et TEKNIQ-medlem, er sikre på, at eleftersynet bliver udført af en kvalificeret fagmand, der har erfaring med elinstallationer.

Fakta om eleftersynsordningen:

• Eleftersynsordningen træder i kraft 1. maj.

• Eleftersyn må kun udføres af autoriserede elinstallationsvirksomheder.

• Et eleftersyn er en stikprøvevis gennemgang af boligens elinstallationer og giver både sælger og køber et billede af boligens elsikkerhedsmæssige tilstand og hvilke forhold, der eventuelt skal udbedres.

• Formålet med ordningen er at frigøre sælger for sit 10-årige fejl- og mangelansvar, der er bestemt i forældelsesloven. Dette sker, når sælger fremlægger en tilstandsrapport, en eleftersynsrapport og et tilbud på en ejerskifteforsikring for køber. Sælger betaler for rapporterne, mens udgiften til den eventuelle ejerskifteforsikring deles mellem de to parter.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156