23948sdkhjf

Banken lukker kassen for håndværksmestrene

Et næsten rekordhøjt antal små og mellemstore virksomheder går i disse dage forgæves i banken efter nye lån.
En ny medlemsundersøgelse viser, at Danmarks små og mellemstore virksomheder i dag har næsten lige så sært ved at låne som da finanskrisen var på sit højeste.

Det viser svar fra over 800 af Håndværksrådets medlemmer i den kvartalvise måling, Håndværksrådet har gennemført siden finansieringskrisens begyndelse.

- Hele 31 pct. af de små og mellemstore virksomheder havde problemer med at få lån og kreditter i andet kvartal, og det er en alvorlig trussel mod virksomhedernes mulighed for at forbedre deres produktivitet og skabe vækst, siger Håndværksrådets cheføkonom Jacob Thiel:

- Ingen er i tvivl om, at investeringer i nye produktionsmidler og innovation er en forudsætning for, at Danmarks små og mellemstore virksomheder kan forblive konkurrencedygtige og samtidig udvikle sig. Derfor er det et meget alvorligt problem, at virksomhederne i dag er i en situation, hvor finansieringskrisen er blevet permanent, siger Jacob Thiel.

Nedadgående spiral

Som et led i regeringens bestræbelser på at skabe vækst har virksomheder fået bedre muligheder for at afskrive investeringer i f.eks. nye maskiner, og det positive tiltag er netop gennemført for at sætte gang i nyinvesteringerne i erhvervslivet.

- Virksomhederne må ikke ende i en negativ spiral, hvor deres produktivitet stille og roligt daler, fordi de ikke kan få finansieret investeringer i nye maskiner. Men vi kan ikke komme uden om, at der er en betydelig risiko for, at virksomheder ender i et klassisk "catch 22" (valg mellem håbløse alternativer,red) . Og det vil samfundet ikke kunne leve med, så der er behov for alternative finansieringskilder, siger Jacob Thiel.

Håndværksrådets undersøgelser viser desuden, at mere end halvdelen af Håndværksrådets medlemsvirksomheder har oplevet, at banken har hævet renten på kassekreditten inden for det seneste år.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.127