23948sdkhjf

Energigikrav bag bæredygtige byggekomponenter

Specialviden giver rygstød til nyt selskab indenfor bæredygtige og energieffektive byggekomponenter
De skærpede energikrav til fremtiden har været startskuddet til etableringen af SUNBY ApS, der med fokus på energi- og ressourceeffektive byggematerialer vil kunne løse mange af de udfordringer, som de nye energikrav stiller til producenterne af byggematerialer.

SUNBY har udviklet et vinduesprofil til fremstilling af vinduesrammer til lavenergivinduer, som kunne imødekomme de skærpede isoleringskrav som fremtiden bringer.

Vinduesprofilet er et halvfabrikata, der er kendetegnet ved at have en kerne af det højisolerende kompositmateriale PT-200. Profilen kan allerede nu leveres til vinduesproducenterne, der vil kunne fremstille lavenergivinduer, som opfylder kravene for energiklasse 2020 uden at skulle investere i dyre produktionsanlæg eller udvikling.

Nye udfordringer

Ifølge Energistyrelsen udgør energitabet gennem vinduer op til 7 pct. af Danmarks samlede energiforbrug. Samtidig hentes kun en brøkdel af det potentiale energibesparelse i bygningernes isolering, døre og vinduer. De meget høje isoleringskrav i EU’s kommende direktiv om energieffektivitet og regeringens energiaftale omkring energieffektivisering, giver især de små og mellemstore producenter en række økonomiske udfordringer, idet det kræver massive investeringer.

- Vi har anerkendt problemets kompleksitet og samtidig indset, at kompositmaterialernes gode egenskaber kombineret med vinduesproducenternes eksisterende produktion virkelig kunne rykke på energiregningen. Efter flere års intensiv udvikling står vi nu klar med en løsning, som kan være med til at nedbringe vores energiforbrug, og samtidig kan løse vinduesproducenternes udfordringer, siger Paul-Erik Andersen, adm. direktør i SUNBY ApS.

Rammekonstruktioners betydning for vinduernes energieffektivitet har hidtil været overset, mens der er sket en stor indsats for at forbedre rudernes isolering.

Efter vurdering af Teknologisk Institut udgør de traditionelle rammekonstruktioner ligefrem en energimæssig begrænsning. Ifølge instituttets rapport om vindueskonstruktioner fra januar 2012, som blev sendt ud til medlemmerne af Vinduesindustrien, er en stor andel af energibesparelser at hente i udvikling og anvendelse af energirigtige rammer og karme.

Fokus på kundetilpasset udvikling

SUNBY ApS lancerer PT-200 vinduesprofilen med henblik på klimaudfordringen, de nye lovkrav og ikke mindst vinduesproducenternes behov. For at fremstille lavenergi vinduer ved PT-200 vinduesprofil har producenterne ikke brug for andet, end deres eksisterende maskinpark og metoder.

Vinduesprofilerne kan tilpasses de enkelte kundens behov og kan kombineres med almindelige og ædle træsorter, modificeret træ og aluminium. Overfladebehandling, maling, samling og montering foregår lige som ved traditionelle træ eller alu/træ vinduer. PT-200 Vinduesprofilen er patentbeskyttet og godkendt af Teknologisk Institut og DVC.

- Ud over at vinduesprofilerne kan behandles med de sædvanlige værktøjer, som nok er løsningens største fordel, giver produktionsmetoden stor designmæssige frihed med henblik på vinduernes materiale, geometri og proportioner, siger Paul-Erik Andersen. Det første referenceprojekt vedrørende vinduespartier til 130 nye lavenergi ungdomsboliger på Langagervej i Aalborg er allerede realiseret i samarbejde med PT Vinduer A/S i Aabybro.

Vinduesprofilen har en kerne af kompositmaterialet Barsmark PT-200, som består af genvundet polyuretan og små mængder af aluminium og polyester, fremstillet af produktionsrester. PT-200 er således et miljøvenligt materiale, som med en lambdaværdi på kun kun 0,076 W/mK har meget gode isoleringsegenskaber.

Derudover er det formstabilt, vandfast og har en lav vægt. Materialet har allerede fundet vej til anvendelser i bl.a. køle- og frysetrailere, fugtbestandige sandwichkonstruktioner, vindmøller og facadeløsninger.

Spin-off datterselskab

SUNBY ApS er et spin-off datterselskab af nordjyske Barsmark A/S, og overtager og viderefører moderselskabets forretningsområde relateret til udvikling, produktion og salg af ressourceeffektive byggematerialer til industrien. SUNBY bygger derved på mere end 10 års ekspertise og logistik indenfor produktion af halvfabrikata, fortrinsvis fremstillet af genvundne materialer.

Nordjyske Barsmark A/S er en af Danmarks førende leverandører af specialløsninger til byggeindustrien. I løbet af de seneste 10 år, har virksomheden oparbejdet en solid forretning som specialleverandør til bygge-, transport- og vindmølleindustrien, hvor man producerer skræddersyede løsninger inden for akustik, facader, isolering og kompositmaterialer.

I dag er Barsmark A/S blandt Danmarks foretrukne leverandører, når der skal findes løsninger, hvor traditionelle produkter ikke er tilstrækkelige for eksempel i forhold til vægt, holdbarhed, isolering.

Den innovative tilgang til byggematerialer har betydet, at virksomheden har været involveret i en række af de mest innovative og nytænkende byggeprojekter i Danmark de senere år, som fx Green Ligthouse, KPMG’s hovedsæde på Frederiksberg, Aller Huset, Tivoli Congress Center, Middelfart Sparekasse, Viborg Rådhus m.v.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079