23948sdkhjf

God ledelse er også et håndværk

God ledelse er ofte et resultat af, at lederen har trukket sig tilbage fra den daglige drift for at fokusere på fremtidig vækst
God ledelse er forudsætningen for at fastholde og udvikle en god, kompetent og konkurrencedygtig virksomhed. Det gælder bestemt også for små og mellemstore håndværksvirksomheder.
Det mener udviklingschef i Dansk Byggeri, Jørn Jensen, som ikke kan understrege nok, hvor stor en indflydelse kvaliteten af ledelsen har på den daglige drift og på bundlinjen.

- De fleste af succeshistorierne blandt vores medlemmer kan spores direkte tilbage til god ledelse. Vi ser ofte, at ”god ledelse” er et resultat af ledere, som har trukket sig ud af den daglige drift eller produktionen og primært fokuserer på at lede virksomheden i den rigtige retning og sikre fremtidig vækst fra skrivebordet i stedet for ude i marken, siger Jørn Jensen.

Han erkender samtidig, at det kan være svært for mindre virksomheder at have medarbejdere, som ikke er en del af den løbende drift og opgaver.
- Det er klart en risiko at løbe, for den medarbejder bidrager måske ikke her og nu til bundlinjen, men der er store gevinster at hente, når det bærer frugt.

Fra marken til kontoret
Michael Lund, som er adm. direktør i tømrer-, snedker- og murerfirmaet Lund og Staun A/S i Svenstrup ved Aalborg, kan nikke genkendende til, at ledelse har været et nøgleord i virksomhedens udvikling og rejse. Michael Lund tog for nogle år siden på uddannelse for ejerledere i Dansk Byggeri for at få flere ledelsesværktøjer til at kunne lede virksomheden på rette vej.

- Vi gik fra at være få ansatte til at være over 20. Så jeg skulle lige pludselig til at være leder og havde ikke tid til at indgå i arbejdsskemaerne mere.
Det var svært for mig at gå fra at være i marken og have fingeren på pulsen til at være en svævende leder på alle opgaver og samtidig have fokus på virksomhedens fremtidige drift. Uddannelsen for ejerledere gav mig værktøjerne til at lægge strategi for her og nu opgaver, men også til at forudse udfordringer og dermed lægge langsigtede strategier, fortæller Michael Lund.

Fokus på udvikling og vækst
For Michael Lund har det været essentielt for virksomhedens succes, at der har været prioriteret medarbejdere kun til udvikling og ledelse af virksomheden.
- Vi ville ikke være, hvor vi er i dag, hvis vi selv havde indgået i arbejdsplanerne. Der er ofte brug for flere hænder på opgaverne, men vi har fra start af vidst, at det bare ikke var en mulighed, hvis planlægning og strategier skulle lykkes.

Derfor har jeg kunne koncentrere sig om mit formål og rolle i virksomheden – at sikre udvikling og vækst her og nu, men også i de næste mange år frem, siger Michael.

Ejer og leder
Uddannelser for ejerledere sætter fokus på de forskellige roller, der ligger i både at være ejer og leder. Der er mange emner, der berøres, og fokus på en lang række af de kvaliteter, det kræver at holde virksomheden i gang og velfungerende – også på lang sigt.

- Selv i dag med over 70 ansatte skal jeg huske mig selv på ikke at gå i entrepriseleder-mode. Jeg er nødt til at blive i min rolle, for det er der, jeg giver bedst mening og værdi for virksomhedens fremtid, siger Michael Lund.

Selvom Lund og Staun kører godt i dag, er Michael Lund ikke i tvivl om, at det kan ændre sig hurtigt.
- Vi ser positivt på fremtiden og på udsigterne til, krisetiderne er ovre, men vi har stadig meget fokus på vores strategier, som skal sørge for stabil og sikker vækst. Vi ved, at selvom vi har ordrebogen fyldt nu, skal vi sørge for at følge med.

Fastholder netværk
Michael Lund deltager i dag i flere forskellige professionelle netværk bl.a. et der er opstået efter uddannelsen for ejerledere.
- Vi mødes en gang årligt, hvor vi vender et bestemt emne, som giver mening for os alle, og det giver enormt meget, når man mødes med ligesindede, fortæller Michael.
I Dansk Byggeri ser man ofte, at der skabes netværk på de længere efteruddannelser, så deltagerne får meget mere ud af uddannelsen selv efter det egentlige forløb er endt.
- Vi kan undervise i alt fra ledelse til arbejdsmiljø, men det giver noget helt særligt, når professionelle netværk opstår og deltagerne bygger videre på de værktøjer, de har lært på uddannelsen, bruger dem i hverdagen og erfaringsudveksler med hinanden efterfølgende. Det er sparring, som er guld værd, siger udviklingschef i Dansk Byggeri, Jørn Jensen.




Læs også: Lund & Staun finder niche i DGNB-byggeri

Artiklen er en del af temaet MesterTips.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095