23948sdkhjf

Er du klar til at sælge din virksomhed?

Få hjælp til at finde den rigtige køber til din virksomhed
Mange virksomhedsejere og selvstændige håndværksmestre oplever desværre stadig, at det kan være svært at finde en køber til den virksomhed, de har bygget op gennem mange år. Og det kan have store konsekvenser. Ikke mindst, hvis du nærmer dig pensionsalderen og gerne skulle have frigjort lidt kapital.

- Når pensionsalderen nærmer sig, vælger mange at lave et generationsskifte eller sælge virksomheden til en nær medarbejder. Men er det ikke muligt, viser det sig ofte at være vanskeligt at få skabt kontakten mellem den helt rigtige køber og virksomheden.
Der kan derfor være behov for at anvende en velfungerende markedsplads for køb og salg af virksomheder, siger udviklingschef Jørn Jensen, Dansk Byggeri til Mester Tidende.

Skal starte i god tid
For virksomhedsejer, kloakmester Tom Lisberg Ewers er det netop tilfældet, at der ikke står sønner eller medarbejdere klar til at overtage virksomheden, når tiden er inde.
Han har to døtre, der er gået akademiker-vejen og han går derfor allerede nu i ejerskiftetanker, selvom han kun er 53 år og stadig ser sig selv i arbejde i mange år endnu.
Skal hans virksomhed, Sydkystens Brolægning & Kloak i Taastrup sælges til en køber, så er Tom godt klar over, at han skal gøre sig mange forberedelser inden det kommer til at ske, skriver Mester Tidende.

- Pensionsalderen kommer jo langsomt snigende, og hvis jeg skal til at sælge min virksomhed, så ved jeg godt, at jeg allerede skal starte nu i forhold til at gøre den attraktiv. Den er ikke meget værd uden mig lige nu, så jeg forestiller mig, at jeg kan fortsætte i virksomheden med nye ejere indtil kundeporteføljen er fulgt med, forklarer han og tilføjer, at virksomheden både har gode kunder, god omsætning og et rigtig fornuftigt overskud.

Mindre pension til selvstændige

Ifølge ATP og Danmarks Statistik er der grumme udsigter som viser, at lønmodtagerne stikker af fra de selvstændige i forhold til andelen, der vil modtage fuldt folkepensionstillæg i år 2050. I dag er fordelingen meget lige, men sådan ser fremtidsudsigterne ikke ud.
Selvstændige er simpelthen for dårlige til at planlægge pensionsalderen. Hvis man regner med, at salg af virksomheden skal ”redde” pensionsopsparingen, så skal man også sikre sig, at den reelt er noget værd den dag, den skal sælges.

- For mange virksomheder er det gerne goodwill, kunderelationer og opbyggede netværk, der er de største aktiver i virksomheden, og hvordan sælger man lige det videre? , spørger Jørn Jensen og tilføjer, at der faktisk er hjælp at henter.
- Det kræver dog oftest, at man ikke er ude i allersidste øjeblik, siger Jørn Jensen, som genkender situationen fra mange andre medlemsvirksomheder i samme båd.

Match-making mellem køber og sælger
Mange har fået kontakt med en køber ved et tilfælde – og har måske derfor ikke fået den rigtige pris for en ellers sund og levedygtig virksomhed.
- Dansk Byggeri tilbyder at formidle kontakt mellem køber og sælger, bl.a. via Match-online.dk ( www.match-online.dk)

Læs også: Køb og salg af virksomheder på kontaktbørs

Og har virksomheden brug for hjælp til at finde den rigtige pris eller behov for juridisk eller økonomisk bistand i forbindelse med købet, kan Dansk Byggeri ligeledes via sine samarbejdspartnere yde konsulentbistand til favorable priser.
Det er alt sammen skridt på vejen mod underskrift og håndtryk på et vellykket salg af håndværksvirksomheden, siger Jørn Jensen.

Mange spørgsmål melder sig
-Jeg har skrevet en to-do-liste til mig selv. Der er så mange ubesvarede spørgsmål lige nu – hvad er virksomheden værd? Hvor skal jeg finde mulige købere? Hvornår? Hvordan? Men jeg er glad for, at jeg er startet i god tid, så jeg har tid til at overveje mine muligheder og vente til den rigtige køber kommer, siger Tom Ewers, som overvejer netop at bruge match-online.dk, der er en kontaktbørs for køb og salg af virksomheder.

I god form
Tom Ewers har ejet og drevet Sydkystens Brolægning & Kloak. Udover belægningsopgaver har firmaet specialiseret sig i kloakopgaver, herunder tv-inspektion. Firmaet beskæftiger 9 mand.

Artiklen er en del af temaet MesterTips.

Kommenter artiklen (1)
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.157