23948sdkhjf

Fra skrivebordet til førersædet

Torben Clausen er trådt tilbage fra den daglige drift af Haderslev-virksomheden Torben Clausen A/S. Nu koncentrerer han sig om det strategiske arbejde, og om at føre maskiner
Efter 30 år i førersædet på egen vognmands- og entreprenørvirksomhed i Haderslev har Torben Clausen valgt at trække sig fra kontorstolen og den daglige drift. I stedet er fokus nu på bestyrelsesarbejdet – og på at få ført nogle maskiner.

- Alle burde i virkeligheden unde sig selv at træde lidt tilbage i en forholdsvis ung alder. Til sommer har jeg 30 års jubilæum, og jeg fejrer det ved at droppe det skrivebord, jeg har siddet så meget ved de sidste mange år og i stedet komme ud og bruge mine hænder igen. For det har jeg savnet, siger Torben Clausen.

En sund balance
Torben Clausen var kun 21, da han i 1985 overtog det daværende Maskingården og to medarbejdere fra sin far, Peter Clausen. I dag tæller virksomheden 33 medarbejdere, cirka 25 maskiner, 20 biler og et væld af aktiviteter fra nedbrydning, jord- og kloakarbejde til affaldssortering og vognmandsvirksomhed. Og lige som virksomheden er også mængden af skrivebordsarbejde vokset.

- Det har været en fantastisk oplevelse at være med til at bygge forretningen op gennem alle de her år. Men jeg er den type menneske, der har brug for en sund balance mellem at sidde ved et skrivebord og komme ud og bruge mine hænder. Så nu hvor muligheden bød sig, tog jeg den og valgte at slippe det daglige papirarbejde, fortæller Torben Clausen.

Medejer og kompagnon
Den mulighed, der bød sig, var 38-årige Helge Godtfeldt. I 2008 trådte han ind som medejer og kompagnon i virksomheden, og de to partnere planlægger ad åre et glidende generationsskifte, hvor Helge Godtfeldt overtager det fulde ejerskab af Torben Clausen A/S.

- Det tog godt nok tre år at overtale ham. Men jeg kunne jo se, at han var et ordensmenneske med styr på både papirerne og kunderne – og med sans for både det strategiske og for at gøre en god handel. Og nu, hvor vi har gennemført de omstruktureringer, der skal geare virksomheden til fremtidens marked, synes jeg godt, jeg kan være bekendt at overlade den daglige drift til ham, mener Torben Clausen.

Effektiviseringer bærer frugt
Gennem de sidste par år har Torben Clausen A/S gennemført en række effektiviseringstiltag og justeringer i virksomheden for imødegå de ret store forandringer, der er sket i branchen i løbet af de senere år.

- Efter finanskrisen står vi i en konkurrencesituation, hvor margenerne i især entreprenørbranchen er meget, meget små. Det betyder, at der skal køres meget igennem for at opnå en tilfredsstillende indtjening, og samtidig skal vores interne udgifter holdes på lavest mulige niveau, forklarer Helge Godtfeldt.

I Torben Clausen A/S har det blandt andet betydet, at der er blevet luget ud for overkapacitet i maskinparken, lige som alle interne processer og arbejdsgange er blevet gennemgået og effektiviseret.

- Det har givet os nogle røde tal på bundlinjen i både 2013 og 2014, men til gengæld kan vi nu se, at vores arbejde har båret frugt. Vi er kommet godt ind i 2015, og vi regner med sorte tal i år, siger Helge Godtfeldt.

Lille og hurtig
Samtidig har Torben Clausen A/S øget satsningen på et par af de områder, hvor virksomheden har nogle åbenlyse fordele i forhold til resten af branchen.

- I entreprenørsammenhænge er vi jo en lille virksomhed, og det giver os en stor fordel i form af, at vi er meget hurtige og fleksible i vores arbejdsgange, og det samme er vores medarbejdere. Så vi kan ofte stå der en time efter, at folk har ringet til os, og samtidig klarer vi alligevel meget brede opgaver. Vi kan stå for hele processen fra nedbrydning af den gamle bygning til færdigt fundament til den nye bygning – inklusive alt myndighedsarbejdet, påpeger Helge Godtfeldt.

Indflydelse på prisen
Et andet satsningsområde er indsamling og håndtering af genanvendeligt affald – et område, der med verdens øgede miljøbevidsthed kun ser ud til at vokse i fremtiden.

- Vi er netop ved at lægge sidste hånd på vores nye hal til pressere og mellemlager for pap og plastic, og vi har i løbet af de senere år udvidet vores plads med fem hektar, fortæller Helge Godtfeldt.

I genanvendelsesbranchen er plads et nøgleord. Jo mere plads, man har at opbevare på, desto større indflydelse har man på den pris, man kan sælge det færdigbehandlede affald til. I øjeblikket er markedsprisen på affaldstræ lav, og på pladsen ligger et bjerg så stort, at det kunne blive et Sankt Hans bål, som var synligt fra månen.

- Der er masser af plads til mere, så vi venter bare på at prisen stiger, smiler Helge Godtfeldt.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094