23948sdkhjf

Oplægning af tegltagsten skal udføres af murere

Faglig voldgift: Arbejde, der involverer oplægning af tegltagsten må kun udføres af murere og murerlærlinge
En faglig voldgift er kommet frem til, at håndtering af tegltagsten er murerarbejde - både oplægning og binding af tegltagsten. Arbejde, der involverer oplægning af tegltagsten må derfor kun udføres af murere og murerlærlinge

Det oplyser Dansk Byggeri, som dermed ikke får medhold i sin påstand i, at oplægning af tegltagsten ikke er murerarbejde, når der ikke anvendes mørtel

I Mureroverenskomsten er der en forpligtelse til fortrinsvis at anvende murersvende til murerarbejde.

Dog er bestemmelsen alene en fortrinsforpligtelse, hvilket betyder, at der i princippet ikke er pligt til at anvende uddannede murere, hvis man ikke kan få murere til at udføre arbejdet.

Dansk Byggeri anbefaler, at virksomheder retter skriftlig henvendelse til den lokale fagforening om, at man mangler murere til f.eks. oplægning af et tegltag. Hvis den lokale fagforening ikke kan anvise murere til arbejdet inden rimelig tid, kan virksomheden lade arbejdet udføre af andre.

Overenskomst sætter kursen
Dansk Byggeri oplyser, at ved afgørelsen lagde voldgiftsretten vægt på, at overenskomstparterne i mange år havde været enige om, at arbejdet med oplægning af tegltagsten var murerarbejde. At arbejdet kunne opdeles, så én person oplagde tegltagstenen, og en anden person bandt den, var ikke tilstrækkeligt til at fastslå, at det ikke længere var murerarbejde i overenskomstens forstand.

Sagen drejede sig om en tagdækningsvirksomhed der udførte en større renoveringsopgave med oplægning af 5.000 kvm tegltagsten. Arbejdet blev tilrettelagt sådan, at uddannede murere oplagde tegltagstenene, mens den efterfølgende montering af metalbindere blev udført af specialarbejdere.

Fagforeningen påstod i sagen, at oplægning og binding af tegltagsten er murerarbejde og dermed en opgave for murere, samt at mureren bærer ansvaret for, at arbejdet er udført ordentligt, og at tagstenene er bundet forsvarligt.

Dansk Byggeri påstod, at oplægning af tegltagsten ikke er murerarbejde, når der ikke anvendes mørtel.

Dansk Byggeri fastholdt, at arbejdet med oplægning af tegltagsten ikke længere har en sådan faglig karakter, at det skal betragtes som murerarbejde. Oplægning af cementtagsten er fællesarbejde, der i dag ikke forudsætter en faglig baggrund som murer, og der er i dag ikke forskel på arbejdet med oplægning af cementtagsten og tegltagsten. Begge dele kan udføres efter tillæring, hvilket også blev slået fast af en faglig voldgift i 1979.

Men Dansk Byggeri fik altså ikke medhold i sin påstand.
Kommenter artiklen (3)
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Bekymring over mangel på kloge klimahoveder
Jobbene forsvinder i byggeriet, men fire underbrancher går frem
Emmilie trådte ud af forelæsningssalen og ind på byggepladsen
Udvikler vinder boligprojekt på rådhusgrund
Køkkenkæde styrer mod konkurs
Fælledby vil kære byggestop til landsretten
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
Wood Supply DK
Building Supply DK
Jern & Maskinindustrien
Licitationen
Nordiske Medier DK

Send til en kollega

0.547