23948sdkhjf

Hammershus-opgave udbudt i hovedentreprise

Hammershus gør et nyt forsøg med et ambitiøst besøgscenter. Efter bekostelig start og annulleret udbud i foråret er projektet nu ude i hovedentreprise
Det nye besøgscenter ved Bornholms største turistattraktion, borgruinen Hammershus, er netop blevet udbudt i hovedentreprise.

Se udbuddet her:

Det sker efter et lettere tumultarisk forår, hvor de projekterende arkitekter, professor Christoffer Harlang og Arkitema, hen over sommeren måtte tilbage til tegnebrættet og finde en mindre og billigere løsning på det nye besøgscenter.

”Vi annullerede det oprindelige udbud, fordi det blev for dyrt. Vi har lavet en aftale med Arkitema om at de omprojekterer huset, og det vil også betyde en reducering af husets areal”, siger Søren Friese, skovrider ved Skov- og Naturstyrelsen på Bornholm.

Som repræsentant for bygherren Miljøministeriet vil han dog ikke over for Licitationen - Byggeriets Dagblad fortælle, hvor mange penge, der skiller parterne.

”A.P. Møller-fonden, (som har givet tilsagn om støtte på 92,5 mio. kroner til projektet, red.) ønsker at holde det for sig selv. Men kort fortalt siger arkitekterne, at de er blevet overraskede over håndværkerpriserne på Bornholm. Arkitema mener, at priserne er højere end andre steder i landet. Omvendt siger leverandørerne, at de mange valgte specialløsninger gør projektet dyrere”, siger Søren Friese.

Projektet forsinket

Licitationen talte i maj med arkitekt og partner Poul Schülein hos Arkitema.

Men han henviste ved den lejlighed til bygherre ”for at der efter A.P Møller Fondens ønske ikke skal opstå forvirring om, hvem der har sagt hvad”.

Bygherrerepræsentant Søren Friese fortalte, at centret efter planen skal stå færdigt i 2016, men at det nu formentlig bliver forsinket omkring et år:

”Jeg vil helst ikke udtale mig om, hvad Arkitema skal kigge på, men det bliver blandt andet materialevalg. Måske kan man også bruge standardløsninger. Og så udnævner vi ikke skurke og helte. Både håndværkere og arkitekter har en positivt holdning om at man skal op på hesten igen. Og det er i den ånd, det nye besøgscenter bliver bygget, sagde Søren Friese.

En høj sværhedsgrad

Ifølge Licitationens oplysninger er det fortsat udgangspunktet for arkitekterne, at det ydre udtryk og kvaliteten bliver, som de havde forestillet sig.

I det udbud, som netop er offentliggjort bliver det desuden gjort klart, at projektet - der også omfatter restaurering af selv ruinen - bliver præget af en ensidigt vendende byggegrund blandt andet med tilkørsel over et fredet overdrev. Det medfører ifølge bygherren Miljøministeriet særlige byggepladsforhold og en høj sværhedsgrad i udførelsen.

Vinderforslaget omfatter også en gangbro på pæle mellem borgruinen og besøgscenteret.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.188