23948sdkhjf

Christiania skal have en kærlig håndværkerhånd

Fristadens bygninger er i dårlig energimæssig stand. Københavns Kommune og Fonden Fristaden Christiania indgår derfor en partnerskabsaftale
Med sine nedslidte og mange steder hjemmebyggede huse må Christiania være enhver håndværksmesters drøm.

Nu ser det imidlertid ud til, at en del af fristadens ejendomme står overfor en nødvendig energirenovering. Efter en henvendelse fra Fonden Fristaden Christiania har Teknik- og Miljøforvantningen i Københavns Kommune besluttet at indgå et partnerskab, der skal se på muligheden for at gennemføre en byfornyelsesindsats på Christiania finansieret af Københavns Kommune og Fonden Fristaden Christiania i fællesskab. Rammen for en fornyelsesindsats er 30 mio. kroner, hvoraf Københavns Kommune finansierer totredjedele. Byfornyelsesindsatsen vil blive målrettet de udfordringer, der er på Christiania, og ikke som en traditionel områdefornyelse hele det omkringliggende kvarter.

Klarer tingene selv

Bestyrelsesmedlem i Fonden Fristaden Christiania, Knud Foldschack, forklarer ønsket om en indsats på fristaden:

”Efter at Christiania i 2011 indgik en aftale med Claus Hjort Frederiksen, og Fonden Fristaden Christiania med held har overtaget statens ejeransvar, er det oplagt, at der arbejdes på et partnerskab med Københavns Kommune til gavn for et innovativt Christiania. Et Christiania som bruges af et stigende antal gæster, og som til stadighed, i henhold til aftalen med staten, skal fremstå som en eksperimenterende bolig- og erhvervsbydel med et stort ansvar over for den store befolkningsdel, som følger Christiania”, siger han.

Christianitterne er normalt kendt for at klare tingene selv. Fristaden er blevet til på baggrund af hårdt arbejde fra begyndelsen, og som udgangspunkt vil Christiania stadig gerne klare sig selv. Men som fungerende turistmagnet med en stadig stigning i besøgstallene kommer også et slid på fristaden, som kan være svært for de lokale at holde trit med. Samtidig trænger en del af ejendommene også til energirenovering i takt med udviklingen.

Tidssvarende forhold

Københavns Kommunes teknik- og miljøborgmester, Morten Kabell (EL), er enig i, at kommunen bør være medspiller i en opgradering af forholdene i en af byens helt store turistmagneter.

”Christiania har nogle behov på flere områder, og som en del af København har vi også et ansvar for at hjælpe til med at få gjort forholdene i orden og tidssvarende. En del af boligerne har – ligesom andre boliger i København – et behov for at blive energirenoveret. Infrastrukturen både på, men også omkring Christiania kunne blive bedre, og de sociale forhold vil vi fra kommunal side også gerne være med til at styrke”, siger han.

I første omgang har kommunen afsat en halv million kroner til udarbejdelse af en partnerskabsaftale mellem de to parter, som er første skridt mod en opgradering af forholdene på Christiania.

Byfornyelse på Christiania
En mulig byfornyelse kunne omhandle følgende fire temaer:
Flere gode sunde boliger – bygningsfornyelse af etageejendomme og planer for nybyggeri
CO2-neutralt Christiania – udarbejdelse og implementering af en energiplan, der sikrer, at Christiania kan leve op til Københavns Kommunens mål om at være CO2-neutral i 2025
Velfungerende infrastruktur – både internt på Christiania og adgangen til Christiania
Forbedrede sociale forhold og flere arbejdspladser.
Både Borgerrepræsentationen og Fællesmødet på Christiania skal godkende partnerskabsaftalen og dermed igangsættelse af en byfornyelsesindsats.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109