23948sdkhjf

Teknologiske udfordringer i horisonten

Teknologien vil blandt andet gøre udbudsmaterialet bedre fremover, mener VDC-ekspert
Dokument- og tegningshåndtering i forbindelse med tilbudsgivning, projektering og byggeproces er blandt nogle af de helt konkrete og dagligdags udfordringer for tømrervirksomhederne.

Som udgangspunkt er der meget stor forskel på i hvilket omfang virksomhederne støder på begreber som for eksempel BIM (Building Information Modeling) og VDC /Virtual Design and Construction).

Det afhænger primært af, hvor store opgaver man er involveret i.

”Med de digitale hjælpemidler kan vi så at sige bygge et byggeri på computeren. Det kan vi gøre lige så mange gange vi vil, så vi kan ende op med et godt projekt, som så at sige allerede et bygget på forhånd, og hvor eventuelle fejl og fælder er fanget. Dermed kan vi effektivisere hele byggeriet fra start til slut. Ja, vi kan sågar simulere og fastlægge den mest fordelagtige, fremtidige drift og vedligehold af bygningen, siger afdelingschef Andreas Kragh VDC-LAB & Support i MT Højgaard

Stigende kompleksitet

Direkte adspurgt af Andreas Kragh, svarede flere af deltagerne på Dansk Træ medlemsmøde, at udbudsmateriale generelt ikke blevet lettere at gå til.

Flere bruger mere tid end nogensinde på hvert enkelt tilbud. Kompleksiteten er stigende, og det kan være svært at overskue om man får det hele med.

Tømrermestrene mener, at det skyldes alt for stram projektering. Der er simpelt hen ikke penge nok til ordentlig projektering, og samtidig skal man i slagsmål med både bygherrer og rådgiver for at få tingene til at hænge sammen.

Ifølge afdelingschef Andreas Kragh vil systemer som VDC være med til at reducere den slags problemer fremover.

Ikke mindst fordi man arbejder i seks dimensioner – altså modeller, hvor man også inddrager tidsplan, pris- og mængdeberegninger og drift.

”Det handler meget om at skabe overskuelighed og gennemsigtighed”, understreger Andreas Kragh.

Læs også: " Tømrermestre kender godt en mestergris ".
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11