23948sdkhjf

Caverion får stor teknikopgave i City 2

Indkøbscentret i Storkøbenhavns port mod vest skal have opgraderet ventilation og belysning.
Danmarks næststørste butikscenter, City 2 i Høje Taastrup, er i fuld gang med at udskifte lysstofrør og halogenlamper med LED-lys og opgraderer samtidig ventilationsanlægget.

Teknikentreprenøren Caverion har vundet opgaven med at gøre City 2 mere energivenligt. Der er et enormt potentiale for at spare penge i de fleste af landets øvrige centre, lyder vurderingen fra virksomheden.

Kvaliteten af lys og indeklima påvirkes ikke, men elregningen får et ordentligt gok nedad. Det bliver resultatet af en stor energirenovering, som Caverion er med til at udføre i City 2 på Københavns Vestegn i disse uger. City 2 er med 100.000 kvadratmeter landets næststørste butikscenter, kun overgået af field’s i København.

Opgaven i City 2 omfatter flere tekniske fag: El, VVS, ventilation og CTS. CTS står for Central Tilstandskontrol og Styring og betyder kort fortalt, at man fra centralt hold kan optimere anlæggets ydelse i forhold til behovet. Derved spares energi og penge.

Samme lysmængde, mindre regning
- Energibesparelsen på belysningen opnås ved at udskifte de gamle lysstofrør og halogenlamper til LED-lys. Det drejer sig i alt om ca. 700 lysstofrør og et stort antal halogenlamper i de store åbne centerarealer og i enkelte butikker, oplyser markedschef Bent Ole Jonsen fra en af landets største teknikentreprenører Caverion, der tidligere var kendt som YIT og før da som ABB Electric.

El-entreprisen løses fra Caverions servicecenter i Skovlunde, der er et af koncernens 13 servicecentre i Danmark.

- Kravet til den nye belysning er, at lysmængden, der måles i lux, skal være mindst lige så god som med de gamle armaturer. Det krav vil de nye LED-lamper uden problemer opfylde. Til gengæld vil elforbruget falde med 40-60 %, understreger Bent Ole Jonsen.

Ventilation som i Sydeuropa
Ikke kun el-installationerne i City2 får en større overhaling. Også ventilationsanlægget bliver renoveret. Den del af projektet udføres af teknikere fra Caverions servicecenter i Ringsted. De ventilatorer, der udskifter luften i de store centerområder og nogle af butikkerne, bliver skiftet ud. Samtidig bygges CTS-anlægget om og opgraderes.

- Vi udstyrer indkøbscentret med et befugtningsanlæg, hvor vi øger luftens fugtighed og opnår køling ad den vej. Det er en teknologi, der er kendt fra Sydeuropa. Den varme luft søger jo opad, men de nye ventilatorer er designet til at trykke varmen ned i den kolde periode, så den kommer ned, hvor folk færdes. Ved hjælp af befugtningsanlægget sikrer vi, at det bliver et behageligt indeklima, også når det er varmt udenfor. Når vi befugter luften vil fordampningsenergien trække varmen ud af luften og sikre, at der ikke bliver for varmt, siger Bent Ole Jonsen.

Den helt store besparelse på ventilationen opnås ved at optimere CTS-styringen, så områderne ventileres i forhold til behovet. Det vil blandt andet sige i forhold til temperatur og tidspunkt på døgnet. City 2 vil kunne reducere sit elforbrug til ventilation væsentligt.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094