23948sdkhjf

Byggeriet fortsætter fremgangen

Byggeriets indenlandske omsætning i årets første 10 måneder er 8,3 procent bedre end sidste år - også landets byggecentre kan mærke fremgangen i dansk økonomi
Byggeriet fortsætter sin omsætningsfremgang og har udsigt til det bedste år siden krisen ramte.

I årets første 10 måneder har bygge- og anlægsvirksomhederne haft et indenlandsk salg på 179,2 mia. kroner. Det er 13,8 mia. kroner eller 8,3 procent bedre end på tilsvarende tidspunkt sidste år. I samtlige måneder i år har omsætningen ligget over omsætningen i den tilsvarende måned sidste år.

I både september og oktober har det indenlandske salg passeret 21 mia. kroner med 21,7 mia. kroner i september som årets hidtil bedste måned. I de tre seneste måneder har omsætningen været 7,3 procent højere end de tilsvarende tre måneder sidste år.

”Uanset hvordan det går i de sidste to måneder, bliver der tale om ganske pæne omsætningstal. De sidste måneder kan ikke forrykke det samlede billede af en flot fremgang i forhold til sidste år”, siger Bo Sandberg, cheføkonom i Dansk Byggeri.

Meget travlt

2014 sluttede med omsætningsrekord på 23,5 mia. kroner, hvilket skyldtes ekstraordinært mange private opgaver på grund af udfasningen af Boligjobordningen. Siden er håndværkerfradraget efter regeringsskiftet genindført, og fra nytår fortsætter ordningen i en grøn udgave.

”Hamstringseffekten var enorm sidste år, og helt på samme niveau bliver det næppe i år. Vi hører ganske vist fra vores medlemsvirksomheder, at mange har rigtigt travlt i disse uger, fordi der er mange forbrugere, der ønsker at udnytte sidste chance for at få fradrag til arbejde i køkken og bad eller andre ting, som efter nytår ikke længere giver fradrag. Vi har dog en forventning om, at omsætningsfremgangen, når året gøres op, vil blive på syv-otte procent”, siger Bo Sandberg.

Også landets byggecentre oplever omsætningsfremgang.

Ifølge brancheforeningen Danske Byggecentre er der i årets første tre kvartaler omsat for 40,4 mia. kroner. Det er knap 900 mio. kroner eller 2,3 procent bedre end de samme tre kvartaler i 2014. Der er fremgang i alle tre kvartaler, størst i tredje kvartal på knap en halv mia. kroner.

”Vi er rigtig glade for den positive udvikling. Det har været nogle svære år, og byggecentrene har været presset på både omsætning og indtjening, hvilket har medført en massiv konsolidering i branchen og intenst fokus på at tjene penge og optimere forretningen. Vi forventer at den positive omsætningsudvikling derfor udmønter sig i øget indtjening og overskud til byggecentrene”, siger adm. direktør i Danske Byggecentre, Palle Thomsen.

Om fremgangen er langtidsholdbar er derimod usikkert, idet Palle Thomsen noterer, at privatforbruget står i stampe og forbrugertilliden er vigende.

Han appellerer derfor til regeringen om ikke at reducere de offentlige i infrastruktur og byggeri.

Det vurderes, at 60 procent af omsætningen i byggecentrene skyldes den professionelle del af branchen, 40 procent almindelige forbrugere.

Fakta
Byggeriets virksomheder solgte i oktober for 21,1 mia. kroner mod 19,9 mia. kroner i oktober sidste år.
I de tre seneste måneder er det indenlandske salg på 61,9 mia. kroner mod 57,7 mia. kroner i de samme tre måneder sidste år.
I årets 10 første måneder lyder omsætningen på 179,2 mia. kroner med 165,4 mia. sidste år. Det er en fremgang på 8,3 procent.
Kilde: Danmarks Statistik.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078